Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan egy lépéssel közelebb az interkontinentális nukleáris rakétához

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 13. 16:28

A sikeres műholdfellövéssel Észak-Korea fontos lépést tett afelé, hogy elsajátítsa az Egyesült Államok szárazföldi területeit is elérő interkontinentális ballisztikus rakéta megépítésének technológiáját- írta december 12-ei, szerdai elemzésében a The New York Times.

A lap emlékeztetett rá, hogy 2011 elején Robert M. Gates akkori amerikai védelmi miniszter Pekingben járva úgy fogalmazott: Phenjan öt éven belül képessé válhat arra, hogy elérje Amerika szárazföldi területét. A cikk szerzői, Choe Sang-hun és David E. Sanger szerint azonban Észak-Koreának hosszú utat kell még bejárnia ahhoz, hogy nukleáris rakétafegyverrel fenyegesse szomszédjait vagy Amerika nyugati partvidékét. A sztálinista államnak ehhez előbb ki kellene fejlesztenie egy olyan, kis méretű nukleáris robbanófejet, amely belefér a rakétába.

Phenjan a 2009-ben végrehajtott kísérleti robbantásával bizonyította, hogy képes atomfegyver előállítására, a lap szerint ugyanakkor arra nincsen bizonyíték, hogy a jelenleg 6-12 nukleáris fegyverből álló arzenáljának darabjait ki is tudja juttatni az országból.

Az észak-koreaiak emellett még nem fejlesztettek ki olyan, a „légkörbe visszatérő eszközt", amely képes lenne kiállni az atmoszférával való súrlódás pusztító hőmérsékletét. Nem világos továbbá, hogy a kommunista rezsim rakétamérnökei tudnak-e pontosan célozni a fegyverrel.

Az észak-koreaiaknak eddig négy, többfokozatú rakétával elvégzett kísérlete végződött kudarccal, a legutóbbi áprilisban. A rezsim mérnökei azonban „professzionálisabb" magatartást tanúsítottak a rakétatervezés során elkövetett hibák felülvizsgálatában, mint az Egyesült Államok szakemberei a 60-as években – állította az amerikai hírszerzés egy szakértője.

Kim Dzsong Un számára, aki kevesebb mint egy éve vette át hatalmat a nagyapja által alapított, majd az apja által kormányzott diktatúrában, a műholdfelbocsátás egyszerre több fronton is sikert hozott. Amellett, hogy a szputnyik pályára állítása önmagában is komoly fegyvertény, az ifjú vezetőnek feltehetően sikerült megerősítenie az iránta érzett lojalitást a hadseregben, amelynek soraiban tisztogatást hajtott végre.

Azt is bebizonyította, hogy országa az elszigeteltség közepette is képes tökéletesíteni rakétatechnológiáját, amelyet korábban Iránnak, Pakisztánnak és másoknak is felkínált.

Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők arra a következtetésre jutottak, hogy mivel az elmúlt év során megélénkült az észak-koreai iráni rakétatechnológiai együttműködés, a sikeres műholdfellövésből Teherán legalább annyit profitál majd, mind Phenjan.

A The New York Times szerint Peking hathatós támogatása nélkül újabb nemzetközi szankciókkal már nem sokat lehet tenni annak érdekében, hogy jobb belátásra bírják Észak-Koreát, amely már így is az egyik legtöbb büntetőintézkedéssel sújtott ország a világon. Tovább lehetne még szigorítani a rezsim offshore bankszámlái elleni szankciókat, ám ennél többet érne, ha Kína korlátozná az Észak-Koreába irányuló olajszállításokat.

Noha régóta tudni lehetett az előkészületekről, a szerdai műholdfellövés mégis váratlan volt. Phenjanban ugyanis hétfőn még azt jelentették be, hogy műszaki nehézségek jelentkeztek, amelyek elhárítása december 29-ig is eltarthat majd. A szokatlan, téli start öt nappal a jelenlegi vezér apja, Kim Dzsong Il halálának első évfordulója és egy héttel a rivális Dél-Koreában megtartandó elnökválasztás előtt történt.