Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgép robbant fel egy buszon Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 17. 20:45

Pokolgép robbant fel március 16-án, szerdán egy autóbuszon az északnyugat-pakisztáni Pesavar városban, és legalább 15 kormánytisztviselő meghalt – közölték tisztségviselők.

A busz a város környékéről gyűjtötte össze a kormánytisztviselőket, és vitte őket munkába. Negyven-ötvenen voltak a járművön, amikor a robbanás történt. Sok a sérültek száma is, az egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma növekedhet. Duzsalil Sah, a Reading kórház szóvivője elmondta, hogy szükséghelyzetet hirdettek ki, minden orvost behívtak. A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak.

Egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő azt mondta: az első vizsgálat alapján úgy tűnik: a pokolgépet valaki az utastérben rejtette el.

A tűzszerészek előzetes vizsgálata szerint tíz kilogrammos lehetett a robbanószerkezet.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket.

Öt évvel később, 2014 decemberében a tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.