Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A terrorizmus elleni küzdelem legfontosabb színtere

Szöveg: Szűcs László |  2016. március 18. 7:03

„A terrorizmus finanszírozása elleni fellépés lehetőségei” címmel rendezett tudományos konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ), a Terrorelhárítási Központ (TEK), valamint a Magyar Nemzeti Bank március 17-én, csütörtökön, Budapesten, az NKE Ludovika Kampuszán.

A konferencia célja az volt, hogy a szolgálatok látókörébe került nemzetközi bűnözői és terrorista szervezetek által létrehozott és használt gazdasági technikákat – mint például finanszírozás, illegális jövedelemszerzés, befolyás kiépítése – bemutassa. Emellett kísérletet tett arra, hogy vitaindítóként szolgáljon a terrorizmus, és annak finanszírozása elleni fellépés gazdaságbarát módjainak és komplexitásának meghatározása kapcsán.

1596010532

Megnyitójában Hajdu János rendőr vezérőrnagy, a TEK főigazgatója hangsúlyozta: a terrorszervezeteknek is szükségük van a pénzre, és az anyagi források megszerzéséhez kreatív eszközöket vetnek be. A hagyományos bankközi rendszerektől kezdve az olaj-, a műkincs-, az ember- vagy a kábítószer-kereskedelmen át a virtuális pénzeszközökig minden lehetséges pénzforrást és csatornát igyekeznek kihasználni.

1596010532

A vezérőrnagy szerint a terrorizmus elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az, ha sikerül megakadályozni a finanszírozást, sikerül azonosítani a forrásokat, a továbbítási csatornákat, a közreműködő feleket, és azokat időben el is tudják szigetelni, fel is tudják számolni.

1596010533

Dr. Béres János vezérőrnagy, a KNBSZ főigazgató-helyettese előadásában a nyugat-európai hagyományos, és az iszlám kötődésű globális terrorszervezetek finanszírozása közötti különbségekről beszélt. Hangsúlyozta: a terrorista csoportok pénzügyi forrásai a szervezet méretétől, láthatóságától, tömegbázisától, valamint az általa képviselt ideológiától függően széles skálán változnak. Az Iszlám Állam például azért rendelkezik nagyobb összegek felett, mert más szervezetekkel ellentétben képes volt egy úgynevezett pszeudoállamot létrehozni.

1596010533

Amennyiben egy terrorszervezet nem képes biztosítani a szükséges belső és külső erőforrásokat, akkor egy idő után inaktívvá válik, majd szétesik, vagy pedig fokozatosan elveszíti gyökereit és ideológia nélküli szervezett bűnözői csoporttá alakul át – fogalmazott a vezérőrnagy, kiemelve: ahhoz, hogy a terrorszervezetek a pénzeket magukhoz tudják „vonzani" feltétlenül szükséges az állandó jelenlét és az erő demonstrálása. Így ezáltal nemcsak pénzt, hanem humán támogatói réteget is tudnak biztosítani maguknak. Ugyanakkor hozzátette: annál sérülékenyebb egy szervezet, minél inkább csak külső forrásokra támaszkodik, hiszen ezek könnyen megszüntethetők.

1596010533

„A terrorizmus elleni küzdelem legfontosabb színtere a terrorista szervezetek pénzügyi forrásainak azonosítása, beszerzési lehetőségeinek korlátozása és a lehetőségek teljes megszüntetése" – mondta a KNBSZ főigazgató-helyettese.

1596010533

A tudományos konferencián – egyebek mellett – szó esett még a terrorizmus finanszírozásának fogalmáról és technikáiról; az Iszlám Állam és Törökország közötti lehetséges gazdasági és pénzpiaci aspektusokról; a pénzügyi szektornak és a Magyar Nemzeti Banknak a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben betöltött szerepéről; a dél-amerikai terrorszervezetek anyagi finanszírozásáról; az Iszlám Államról, mint a terrorizmus finanszírozásának új modelljéről; a terrorizmus és a finanszírozás elleni fellépés felderítő szempontjairól, operatív, taktikai szintű területeiről, módszereiről.

1596010534

Zárszavában dr. Béres János vezérőrnagy sikeresnek ítélte a konferenciát. „Bízom abban, hogy a terrorizmus elleni küzdelem egyik legfontosabb területe, a terroristák számára elérhető pénzügyi források feltárása kapcsán a jelen lévő kutatók és szakemberek számára szolgálhattunk megfelelő mennyiségű és minőségű információval ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet megismerésén túl, érzékelve a feltárt problémákat, további kutatások és párbeszéd indulhasson az érintettek között" – fogalmazott a KNBSZ főigazgató-helyettese.

Fotó: a szerző felvételei