Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pontonhidat nyitott az iraki hadsereg a Moszulból menekülők számára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. április 19. 15:42

Az iraki hadsereg április 18-án, kedden új pontonhidat nyitott Moszultól délre a Tigris folyón a nyugati városrészekben zajló összecsapások elől menekülők számára, miután a heves esőzések kiváltotta áradás elvágta útjukat a múlt héten.

A kormányerők és az Iszlám Állam terrorszervezet közötti harcok elől menekülők kisebb csónakokkal kényszerültek átkelni a Tigris folyón, miután pénteken a hadsereg a heves esőzések miatt lebontotta a Moszul nyugati partját a keletivel összekötő hevenyészett hidakat.

Irak második legnagyobb városának állandó hídjai nagyrészt megsemmisültek a Moszul visszafoglalására indított offenzíva során.

A nap folyamán hosszú sorok alakultak ki az új pontonhíd előtt, miközben a családokat tömegközlekedési buszokon, teherautókon és taxikon próbálták átvinni a kormányerők ellenőrizte keleti partra.

Kedden újraindultak a segélyszállítmányok is a Moszultól délnyugatra fekvő Hammám al-Alilba, ahol a harcok elől menekülők ellenőrzésen esnek át, majd folytatják útjukat a menekülttáborokba és -központokba.

A Moszultól 80 kilométerre keletre fekvő Erbílből folytatott segélyezést ugyanis az áradások miatt fel kellett függeszteni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője elmondta: „minden visszatért a régi kerékvágásba".

Az UNHCR szerint a közlekedési eszközök hiánya ellenére az elmúlt négy napban 20 ezren menekültek el Moszulból. Összesen mintegy 330 ezren hagyták el az ostromlott várost, mióta tavaly októberben a hadsereg megindította offenzíváját az iszlamisták kiűzésére iraki fellegvárukból. Értesülések szerint azonban még mindig mintegy 400 ezer ember maradt Nyugat-Moszulban.

A nap folyamán sűrű füstöt lehetett látni az an-Núri mecset térségében. Ebben az imaházban kiáltotta ki Abu Bakr Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője 2014 júliusában a terrorszervezet „kalifátusát".

Az óváros felől légicsapások és ágyúzások zaját lehetett hallani. Az iraki haderő egyik illetékese szerint a katonák sikeresen visszaverik az iszlamisták folyamatos támadásait. Hozzátette: az iszlamisták, akiket sarokba szorítottak Északkelet-Moszulban, robbanócsapdákat, orvlövészeket és aknavetőket vetnek be a kormányerők ellen.