Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko: 64 katona esett el a tűzszünet életbe lépése óta

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 11. 10:26

Hatvannégy ukrán katona esett el az oroszbarát szakadárok ellen vívott kelet-ukrajnai harcokban a minszki megállapodás által előírt tűzszünet február 15-i életbe lépése óta – jelentette be március 9-én, hétfőn este Petro Porosenko ukrán elnök.

Az államfő emellett arról is beszélt, hogy az oroszbarát szeparatisták jelentős mennyiségű nehézfegyvert vontak vissza az ütközőzónából a minszki megállapodás értelmében.

„Van-e tűzszünet vagy nincs? Attól függ, honnan nézzük (…) Ukrajna visszavonta a rakéták és a nehéz tüzérségi fegyverek túlnyomó többségét, és az Oroszország támogatását élvező harcosok is jelentős mennyiséget kivontak" – közölte Porosenko az állami televízió által is közvetített beszédében.

Arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta 1549 ukrán katona vesztette életét a szakadárok és a hadsereg közötti összecsapásokban. Az ENSZ szerint összesen több mint hatezren estek áldozatául a harcoknak, többségében civilek.

A tűzszünet életbe lépése óta jelentősen enyhültek a harcok Kelet-Ukrajnában, a szembenálló felek azonban kölcsönösen a fegyvernyugvási egyezmény megsértésével vádolják egymást, ez pedig a minszki megállapodás törékenységét jelzi.

A február 12-i megállapodás a nehézfegyverzet hátrébb vonását is elrendelte. Korábban ugyanakkor Kijevben hírszerzési információk alapján azt mondták, hogy a szakadárok csak színlelik a nehézfegyverek kivonását, nem a kijelölt területre csoportosítják át azokat, hanem olyan helyekre, ahonnan akár félóra alatt visszaállíthatják azokat a korábbi állásokba.