Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repeszgránátot találtak az iskola udvarán

Szöveg: Szűcs László |  2015. március 11. 9:23

A tizedik héten, azaz március 2−8. között 62 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 297 bejelentést kaptak.

Március 2-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrből érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy a Dózsa György utcában található általános iskola udvarán, földmunkák közben második világháborús robbanószerkezetet találtak. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre érkezett tűzszerészjárőr a terület átvizsgálásakor egy 40 milliméteres, 39 mintájú repeszgránátot talált, amit a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisített.

Ugyanezen a napon a Heves megyei Demjénben is akadt dolga a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőrnek: a gombafeldolgozó területén egy 80 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Március 3-án a győri ipari parkban egy RG−42-es típusú kézigránátot találtak. A Tóth Péter főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a második világháborús robbanószerkezetet a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Március 5-én Budapesten, a Déli pályaudvar közelében található vasúti alagútnál egy 152 milliméteres rombológránát került elő. A robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a helyszínről elszállította és a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Címkéktűzszerész