Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porosenko elfogadta a védelmi miniszter lemondását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 13. 16:00

Elfogadta védelmi minisztere lemondását október 12-én, vasárnap Petro Porosenko ukrán elnök. Az új miniszterjelölt nevét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

„Petro Porosenko elnök eleget tett Valerij Heletej védelmi miniszter kérésének, és hangsúlyozta, hogy eljött az ideje a vezetőváltásnak a tárca élén" – olvasható az államfői hivatal internetes oldalán megjelent közleményben.

A tájékoztatás szerint az elnök hétfőn fogja a leváltott miniszter utódjának a nevét a parlament elé terjeszteni, amely már kedden szavazhat az új tárcavezető személyéről. „Remélem, hogy már kedden sor kerül a szavazásra" – mondta Porosenko.

A július 3-án kinevezett Valerij Heletejt az utóbbi hetekben számos bírálat érte a kelet-ukrajnai helyzet kezelése miatt. Heletej február óta már a harmadik vezető volt a minisztérium élén.

Az ukrán Zerkalo Tizsnya című politikai-gazdasági hetilap egyik szombati cikkében arról számolt be, hogy Heletej augusztus 24-én annak ellenére részt vett egy kijevi függetlenség napi rendezvényen, hogy egy nappal korábban arra figyelmeztették, hogy határsértő orosz katonai egységek tartanak a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka felé.

A lap szerint Heletej tétlensége vezetett a több mint száz ukrán katona halálát okozó ilovajszki tragédiához.

A Donyeck melletti Ilovajszknál a szakadárok és – Kijev állítása szerint – orosz reguláris erők augusztus végén ostromgyűrűbe zárták a „terrorellenes" egységeket. A szakadárok ígéretet tettek arra, hogy szabad elvonulást biztosítanak számukra, de az erre a célra kijelölt folyosóban lemészárolták, illetve foglyul ejtették az ukrán egységek tagjait. Az ilovajszki tragédia az ukrán fegyveres erők legnagyobb harctéri kudarca a kelet-ukrajnai harcok kezdete óta.