Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prága nem akar NATO-katonákat Csehországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 13. 12:51

Csehország nem szeretné, hogy a NATO katonákat állomásoztasson területén – jelentette ki Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter május 12-én, hétfőn Prágában.

„Jól tudjuk, hogy a katonák bármiféle elhelyezése problémát jelentene. Ahhoz a generációhoz tartozom, amely megélte 80 ezer szovjet katona elhelyezését a »normalizáció« idején (Csehszlovákiában). Ez továbbra is pszichikai probléma" – válaszolta a cseh közszolgálati televízió szerint Stropnicky a Reuters hírügynökség kérdésére.

Philip Breedlove, a NATO főparancsnoka a múlt héten beszélt arról, hogy a NATO-nak meg kell fontolnia azt a lehetőséget is, hogy tartósan csapatokat állomásoztasson egyes kelet-európai országokban. Csehországtól eltérően például Lengyelország már jelezte, hogy támogatja a NATO-főparancsnok kezdeményezését.

A Varsói Szerződés öt tagállama Moszkva vezetésével 1968 augusztusában erőszakkal vetett véget a „prágai tavasz" néven elhíresült reformfolyamatnak. Ezt követően a Szovjetunió 80 ezer katonát állomásoztatott „ideiglenesen" Csehszlovákiában. A szovjet egységek csak az 1989-es rendszerváltás után hagyták el Csehszlovákiát.

A miniszter leszögezte: valamiféle szélesebb együttműködést ezen a téren a NATO-val el tud képzelni, de a katonák tartós elhelyezését nem.

Ami az idegen katonák jelenlétét illeti – fejtette ki Stropnicky – a csehek nagyon óvatosak, mert a múlt emléke még nagyon élénken él emlékezetükben. Szerinte ezen a tényen az sem változtatna, hogy a NATO-katonák csak a cseh kormány meghívására érkezhetnének az országba.