Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puccs volt Burundiban, nem lehet elhagyni az országot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 14. 16:30

Elrendelte a határok és a bujumburai repülőtér lezárását a burundi hadsereg egyik tábornoka, aki május 13-án, szerda délelőtt azt állította, hogy eltávolította tisztségéből Pierre Nkurunziza elnököt. Godefroid Niyombare – akit az elnök februárban menesztett a titkosszolgálatok éléről – az RPA helyi rádióban arra utasította az állampolgárokat és a biztonsági erőket, hogy vonuljanak a bujumburai repülőtérre a létesítmény „biztosítása” érdekében.

Az államfő eközben hazaindult a szomszédos Tanzániából, ahol egy, a burundi válság rendezését célzó regionális konferencián vett részt – jelentette be a tanzániai külügyminisztérium.

Ugyancsak szerdán a Kelet-afrikai Közösség (EAC) elítélte a burundi puccskísérletet. Az öt államot tömörítő csoport csúcstalálkozóján nem vett részt a burundi elnök.

A puccsista vezérőrnagy más magas beosztású katonatisztek és rendőrök jelenlétében jelentette be, hogy eltávolította tisztségéből Nkurunzizát.

Az államfő egyik tanácsadója azonban viccnek nevezte a puccsról szóló híreket. Később pedig a burundi elnöki hivatal azt írta a Twitter-oldalán, hogy a puccskísérlet „kudarcba fulladt", a helyzetet „ellenőrzés alatt tartják".