Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pilótahagyaték a Hadtörténeti Múzeumban

Szöveg: Sallay Gergely |  2015. május 14. 15:27

A Hadtörténeti Múzeum a napokban Varga Sándor alezredes, vadászrepülő-pilóta különleges kitüntetés-hagyatékával gyarapodott. A tárgycsoportot − amit az 1951 és 1983 között a Magyar Néphadseregben szolgált, közelmúltban elhunyt katonatiszt lánya, Farkas Antalné ajándékozott az intézménynek − Varga Sándor testvére, Varga János nyugállományú ezredes, olimpiai bajnok birkózó és felesége adta át dr. Kovács Vilmos ezredesnek, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának.

A közgyűjteménybe került kitüntetések közül külön említést érdemel a Vörös Csillag Érdemrend, amelyet Varga Sándor 1968 őszén kiemelkedően bátor helytállásáért kapott meg. A kitüntetés-felterjesztési dokumentációból kiderül, hogy Varga őrnagy 1968. október 3-án, repülésvezetőként bonyolult időjárási viszonyok között irányította egy meghibásodott MiG–21 F–13 repülőgép sikeres kényszerleszállását, olyan helyzetben, amelyben a szabályzatok elsősorban katapultálást írtak elő.

1595993733

A kecskeméti 59. honi vadászrepülő ezred parancsnoka által szignált kitüntetési javaslat szerint „Varga őrgy. a technikai és az ember megmentése érdekében ésszerűen kockáztatott", a repülőgép-vezető pedig önmagától nem lett volna képes a leszállás végrehajtására.

A hagyaték része még egy sor Szolgálati Érdemérem, amelyek közül az utolsót, a 3000. repült óra után esedékes kitüntetést már nyugállományba vonulását követően, 1986-ban kapta meg az akkor mindösszesen 3295 órát és 12 percet repült alezredes. Az értékes kollekcióból kiemelhetjük továbbá a számos magyar és szovjet repülő-, ejtőernyős- és sportjelvényt.

1595993733

Varga Sándor katonai hagyatékának egy másik, egyenruhákat, felszerelési tárgyakat és dokumentumokat tartalmazó részét a Varga házaspár közvetítésével már korábban az intézménynek ajándékozta a pilóta lánya, s az a jelen adománnyal vált teljessé.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok oklevél és ajándéktárgy átadásával fejezte ki az intézmény köszönetét Farkas Antalnénak, valamint Varga János ezredesnek és feleségének.

Fotó: Szikits Péter