Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet betartása iránt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 15. 20:11

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 14-én, szombat este megerősítette elkötelezettségét a közép-európai idő szerint 23 órakor életbe lépett ukrajnai tűzszünet tiszteletben tartása mellett.

Francois Hollande francia köztársasági elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésében – a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint – az orosz államfő azt is kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok is készek betartani a tűzszünetet.

A fegyvernyugvásról az említett három vezető és Petro Porosenko ukrán elnök a héten Minszkben folytatott tárgyalásain egyezett meg, a megállapodást az érintett felek aláírták. A nemzetközi közösség azt reméli, hogy a megállapodás érdemi előrelépést hoz a válság rendezésében.

Hollande hivatala bejelentette, hogy a normandiai csoportként is emlegetett állam- és kormányfői négyes vasárnap ismét telefonos egyeztetést folytat, és értékeli a tűzszünet első óráinak alakulását.

Merkel és Hollande a nap folyamán Porosenkóval is tárgyalt telefonon, és az ukrán elnök megerősítette, hogy a kormányhadsereg tartja magát a megállapodáshoz.

Amerikai kormányzati közlések szerint tárgyalt Porosenkóval és Merkellel a nap folyamán a rövid vakáción lévő Barack Obama amerikai elnök is. A beszélgetésben aggodalmát fejezte ki a folytatódó erőszak miatt, kiemelve a Debalceve környékén dúló harcokat.

Egyetértettek abban, hogy minden aláírónak tartania kell magát a tavaly szeptemberben kötött, a héten pedig megerősített minszki megállapodásokhoz – közölte a Fehér Ház.