Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzpárbajban lelőtt a dán rendőrség egy férfit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 15. 21:35

Tűzpárbajban agyonlőtt egy férfit a dán rendőrség február 15-én, vasárnap Koppenhágában, a szombat délutáni és a zsinagógánál történt éjszakai lövöldözések helyszínének közelében, a Norrebro kerületi pályaudvar mellett.

A férfi tüzet nyitott rendőrökre a pályaudvarnál, mire ők golyózáport zúdítottak rá. Egyelőre nem tudni, hogy az illetőnek volt-e köze a szombat délutáni vagy az éjfél után egy-két órával történt támadásokhoz.

A két korábbi lövöldözésben – amelyek egyikét egy kulturális rendezvényen, a másikat egy zsinagógánál követték el – két polgári személy meghalt, és öt rendőr megsebesült. A tettesek elmenekültek, kilétük ismeretlen.

A pályaudvari incidens közvetlen előzménye, hogy a rendőrség megfigyelés alá vett egy épületet. A helyszínen megjelent egy férfi, akit a rendőrök igazoltatni akartak. Ekkor a férfi azonnal lőtt, a rendőrök pedig viszonozták a tüzet. A tűzpárbajban rendőrnek nem esett bántódása – közölte a rendőrség a Twitteren.

A TV2 dán tévé jelentette, hogy a zsinagógánál éjfél után egy-két órával történt támadás halálos áldozata az imaház egy fiatal zsidó biztonsági őre volt. A tévével Dan Rosenberg Asmussen, a helyi zsidó közösség elnöke közölte ezt.

„A zsidó közösség tagja volt, és ellenőrizte azokat, akik egy bár micvá avatóünnepségre érkeztek a zsinagógába" – mondta Asmussen. A támadó feltehetőleg be akart jutni az épületbe, ahol már mintegy 80 ember tartózkodott.

A januári párizsi terrorista merényletek hatására a dániai zsidó közösség megerősítette biztonsági intézkedéseit – tette hozzá a közösségi elnök.

A biztonsági őr néhány órával a támadás után belehalt sérülésébe.