Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéta ölt meg egy izraeli katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 21. 20:56

Megölt egy izraeli katonát egy, a Gázai övezetből kilőtt rakéta Eskól térségében – jelentette be november 20-án, kedden az izraeli hadsereg, amely az első emberét vesztette el a hetedik napja folyó megtorló hadművelet alatt. „Megerősíthetem, hogy kedd reggel elesett egy 18 éves katona egy rakéta becsapódása miatt” – mondta a hadsereg szóvivője.

Röviddel később a védelmi minisztérium jelentette be, hogy egy másik izraeli állampolgárt – egy beduin civilt – is halálos találat ért a Gázai övezetből, de a közleményből nem világos, hogy rakéta végzett-e vele is.

Az izraeli televízió szerint egy rakéta kedden eltalált egy lakóházat, és könnyebben megsebesített négy embert Tel-Avivtól tíz kilométerre, Risón Leción településen. A hatszintes ház súlyosan megrongálódott. A rakéta több emeletet áttört, de a robbanás gyenge volt – közölte a 10-es csatorna.

Ez volt az első olyan lövedék, amely Izrael gazdasági fővárosának térségében lakóépületet talált el. Korábban legalább öt rakéta érkezett ide a Gázai övezetből, de kettő a tengerbe zuhant, többet repülés közben megsemmisítettek, egy pedig Risón Leciónban csapódott be, de nem talált el semmit.

Katonai szakértők szerint M-75 típusú, iráni eredetű, de házilag átalakított rakétáról van szó, amelyről eltávolították a robbanótöltetet, hogy könnyebb legyen, és megtehesse a nagyjából 75 kilométeres távolságot Tel-Aviv térségéig.

Gázában a Hamász radikális palesztin szervezet televíziója, az al-Aksza közölte, hogy kedden életét vesztette két operatőre. Az övezetben haladó gépkocsijukat rakéta találta el, amelyet egy pilóta nélküli izraeli repülőgépről indítottak. Az autón rajta volt a TV-jelzés – mondták.