Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéták és különleges erők őrködnek a szocsi hegyekben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 10. 20:56

Különleges erők és légvédelmi rakéták olvadnak diszkréten a háttérbe a fenyőfák, a hófödte pályák és az olimpiai karikák közé a téli olimpiai játékoknak otthont adó Szocsi fölé magasodó hegyekben.

Terepruhás férfiak láthatók a fák között álló fehér sátraknál, nem messze a sípályáktól. Ezer méter magasan, a sífutás és a sílövés helyszínénél a kötélpálya kabinjából kiszállva khakiszínű rakétaüteg, forgó radar és katonák sátrai állnak, bár nem szembetűnő módon – számolt be a tapasztalatairól az AFP francia hírügynökség tudósítója.

Sokan, akik felfedezik a létesítményeket, okostelefonjukkal vagy táblagépükkel örökítik meg a látványt. Mások ügyet sem vetve rájuk fényképezkednek a heggyel – és a rakétákkal – a háttérben.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes 2013 végén jelentette be, hogy új Pancir-Sz föld-levegő rakétarendszereket telepítenek Szocsiba a katonai és polgári helyszínek (atomerőművek, nagyüzemek, védett létesítmények) őrzésére az olimpia idejére.

Az olimpiai játékok történelmében példa nélküli biztonsági intézkedéseket hoztak, hogy kivédjék a Szocsitól néhány száz kilométerre fekvő Észak-Kaukázusban működő iszlamisták fenyegetéseit.

A hegyekben elrejtőzött rendőrök, katonák, különleges ügynökök őrzik diszkréten az olimpiai létesítményeket. A sílövészet pályájával szemben csak néhány khakiszínű egyenruhás katona és egy FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) feliratú teherautó látható, de egy orosz közszolgáltató cég alkalmazottja szerint sokkal több katona rejtőzött el a hegyekben. Az olimpia előtt jobban lehetett őket látni.

A közutakon, a hegyen és a városi közlekedésben január 7. óta szűrik és ellenőrzik a forgalmat. A hegyekben egyenletes távolságban felállított rendőrök ellenőrzik a forgalmat a Roza Hutorhoz, az alpesi sízők, a szabadstílusú sízők és a hódeszkások versenyhelyszíneihez vezető egyetlen út mentén. Igen nagy a forgalom, de a járművek túlnyomó többsége a különböző olimpiai helyszínek között közeledő autóbusz és Szocsi 2014 feliratú személygépkocsi.

Az olimpiai létesítményekhez fémdetektoros kapukon keresztül lehet bejutni, olyan ellenőrzés után, amely gyakran alaposabb, mint a repülőtéri vizsgálat. Az ellenőrzést végző rendőrök lilaszínű egyenruhát viselnek, a járatlanok önkénteseknek néznék őket.

A drákói intézkedések következtében hosszú sorok kígyóznak az olimpiai létesítmények előtt, a hegyi olimpiai faluban, valamint az oda induló járatok városi végállomásán.

A szervezőbizottság szóvivője vasárnap arra kérte a nézőket, érkezzenek korábban a helyszínekre, hogy legyen idő a biztonsági ellenőrzésre, és ne késsék le a versenyek elejét.