Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatástalanították az Orczy-kertben talált légibombát a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2014. február 10. 21:26

Hatástalanították a Magyar Honvédség tűzszerészei a fővárosi Orczy-kertben, február 10-én, hétfőn délután megtalált második világháborús, szovjet gyártmányú légibombát. A gyújtószerkezetet a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, a bombatestet pedig a központi gyűjtőbe szállítják – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Várkonyi Melinda főhadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda hozzátette: a FAB-50-es típusú, 50 kilogrammos légibombát vetett állapotban találták meg, ami azt jelenti, hogy a repülőgépből történő kidobása és a földet érése után, valamilyen ok miatt nem robbant fel. Emiatt különösen veszélyes volt a hatástalanítása. A robbanószerkezet az Orczy-kert átépítése során végzett földmunkák közben került elő, csakúgy mint a tavaly novemberben ugyanitt megtalált 203 milliméteres betonromboló gránát.

1595966834
A bomba gyújtószerkezetét Sulykovszki Róbert zászlós szerelte ki

Az emberi életet közvetlenül veszélyeztető robbanószerkezet miatt a rendőrség a 350 méteres sugarú körben lezárta a környéket. Ez érintette az Orczy út, a Határ út és az Üllői út egy szakaszát is, összesen 367 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát – emelte ki az alakulat kommunikációs tisztje, hozzátéve: forgalmi korlátozásokra is szükség volt, ez idő alatt a 3-as metró és a 24-es villamos nem állt meg a Nagyvárad téren.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Várkonyi Melinda főhadnagy elmondta: a bomba gyújtószerkezetét a helyszínen Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat tűzszerész járőrparancsnoka szerelte ki és robbantotta fel. A hatástalanított bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítják.

„A tűzszerész munka 40 percen keresztül tartott, a gyújtószerkezetet 21 óra 10 perckor robbantották fel" – mondta Várkonyi Melinda, hozzátéve: a lakossági és a forgalmi korlátozásokat ezt követően a rendőrség megszüntette, mindenki visszatérhet az otthonába.

1595966835
A hatástalanított bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítják

Fotó: Lakatos Péter (MTI)

Címkéktűzszerész