Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a Duna partján

Szöveg: Szűcs László |  2014. február 11. 7:26

A hatodik héten, azaz február 3-9. között 13 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül négy esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életét.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig 123 bejelentést kaptak.

Február 4-én Dunaharasztiból érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Némedi úton, ároktakarítás közben egy 8,8 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A robbanószerkezet szerencsére szállítható állapotban volt, így azt a Vörös Mihály főhadnagy vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe vitte.

Február 5-én Szalkszentmártonon akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Duna parton két darab 76 milliméteres repeszgránátot, egy darab 85 milliméteres légvédelmi repeszgránátot, valamint egy TM-41 típusú aknát találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezeteket a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Február 6-án Dunaszegre vonultak ki a tűzszerészek, ahol – földmunkák közben – öt darab, 40 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránát került elő. A robbanótesteket a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a központi gyűjtőbe szállította.

Címkéktűzszerész