Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rálőttek a damaszkuszi orosz nagykövetségre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 29. 12:40

Kétszer is tüzérségi lövedékkel találták el a damaszkuszi orosz nagykövetséget szerdán – írja az MTI az orosz külügyi tárca tájékoztatása alapján. A két támadás magyar idő szerint délelőtt 11.00 órakor és 11.19-kor történt.

A lövedékek nem robbantak fel, a tűzszerészek hatástalanították őket. Az egyiket a követség belső udvarán, a másodikat a külképviselettől nem messze.

Az orosz külügyi minisztérium közleményében azt írta, hogy „hitvány szélsőségesek" követték el titkos támadásukat, élőpajzzsal álcázott búvóhelyeikről. Provokátoroknak nevezték az elkövetőket, akik szerintük a béke előremozdítását akarják megakadályozni. “Tettük jól mutatja, hogy a szélsőségesek szándéka a terror és az erőszak további szítása, valamint a félelem légkörének fenntartása" – fogalmaztak.

A közlemény hangsúlyozta: el kell ismerni, valós fenyegetést jelentenek az orosz nagykövetségre és munkatársaira a Damaszkusz külvárosaiban meghúzódó terrorcsoportok, ez pedig még inkább szükségessé teszi, hogy mihamarabb felszámolják az ilyen terroristafészkeket.

Oroszország a szíriai elnök, Bassár el-Aszad oldalán avatkozott be az országban 2011 óta dúló polgárháborúba. Jelenlétét a nyugati vezetők sokszor nevezik károsnak, mondván az Iszlám Állam terrorszervezet erői helyett a vegyi fegyverek bevétésétől sem ódzkodó Aszad ellenségeit bombázták. Az ENSZ és civil szervezetek jelentései szerint nemegyszer kórházakat és civil célpontokat támadtak meg az oroszok.