Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: a Krím annektálása illegitim

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 19. 20:37

A Krím orosz annektálása illegitim, törvénytelen, és a NATO-szövetségesek nem fogják elismerni – ezt közölte Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára. Március 19-én, szerda reggel az orosz védelmi tárca pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kimerítette az oroszországi katonai létesítmények ellenőrzésére vonatkozó idei kvótáját.

A NATO-főtitkár elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentéseit azokról a jogszabályokról, amelyekkel az Oroszországi Föderáció magába fogadja a Krímet.
Oroszország minden felszólítást figyelmen kívül hagyott, hogy térjen vissza a nemzetközi jog keretei közé, és veszélyes úton halad tovább – véli Rasmussen, aki szerint Moszkva azzal, hogy megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét, otrombán felrúgja saját nemzetközi kötelezettségeit. Ezt semmi sem magyarázhatja, és csak tovább mélyíti Oroszország nemzetközi elszigetelődését – tette hozzá.
Anders Fogh Rasmussen ugyanakkor aggodalmát fejezi ki, amiért egy ukrán katona meghalt kedden a Krímben, és mindenkit maximális önmérsékletre szólított fel.

Közben szerdán egy négytagú ukrán ellenőrző csoport érkezett Oroszország Belgorodi területére. Az orosz védelmi tárca ezzel kapcsolatban hívta fel a figyelmet arra, hogy kimerítette az EBESZ az oroszországi katonai létesítmények ellenőrzésére vonatkozó idei kvótáját, amelyet az úgynevezett Bécsi Dokumentumban szabályoztak.
Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyek csökkentésével foglalkozó nemzeti központ vezetője szerint ez lesz az utolsó ilyen ellenőrzés idén. Az ukránoknak Rizskov szerint lehetősége lesz meggyőződniük arról, hogy a dél-oroszországi megyében nem folyik semmilyen, Ukrajnát fenyegető katonai tevékenység.
Most három, alapvető nemzetközi jogi dokumentum létezik, amelyek keretében katonai megfigyelők ellenőrizhetnek Oroszország területén: a már említett Bécsi Dokumentum, a Nyitott Égbolt Szerződés, valamint a hadászati támadó fegyverek számának további csökkentésével kapcsolatos intézkedésekről szóló (START-3) tárgyalásokon született orosz-amerikai megállapodás – magyarázta.