Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Csapatgyakorlaton” jártak a törzstiszti tanfolyam résztvevői

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. március 19. 19:29

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem törzstiszti tanfolyamának hallgatói március közepén egy hetet töltöttek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A négy hónapos törzstiszti tanfolyamra a Magyar Honvédség különböző alegységeitől érkeztek a katonai főiskolai végzettséggel rendelkező hallgatók, akik még egyetemi képzés előtt állnak. Az állomány egy része már most is törzstiszti beosztást lát el, vannak azonban olyanok is, akik jelenleg alegységparancsnokként teljesít szolgálatot és törzstiszti beosztásba tervezettek.

A tanfolyam alapvetően elméleti képzésből áll, de egyre több gyakorlati jellegű órát építenek be a tanrendbe. A tapasztalatok alapján ezek a foglalkozások jobban szolgálják a felkészítést, így később a hallgatók a zászlóalj, ezred, vagy akár dandár törzsekben hatékonyabban tudják majd ellátni feladataikat.

1595968851

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem törzstiszti tanfolyamának hallgatói Hódmezővásárhelyen

A képzésen résztvevők átfogó ismereteket kapnak a Magyar Honvédség működéséről, így könnyebben el tudják helyezni a rendszerben saját munkájukat is. A 62. Lövészzászlóaljhoz tervezett foglalkozások alapvetően a csapatok békeéletéről, a napi élet vezetéséről, illetve egy harcálláspont telepítéséről és annak működéséről szóltak.

Deme László alezredes, a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj parancsnoka – személyes tapasztalatait is felhasználva – bemutatta a zászlóalj vezetési pontjának működését. A hallgatók nagy érdeklődést mutattak a híradó technikai eszközök használatával kapcsolatban.

Kolossa Sándor nyugállományú alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója elmondta: a februárban kezdődött és júniusban záróvizsgával befejeződő képzésen tízen vesznek részt. „A törzstisztek számára szükség van a gyakorlati képzésre, és a filozófiánk az, hogy ezeket a foglalkozásokat mindig olyan szervezeteknél tartsuk, akik az adott témához a legjobban értenek" – fogalmazott az alezredes.


1595968851

A hallgatók érdeklődtek a híradó technikai eszközök használata iránt

Májusban a hallgatók szintén a 62. Lövészzászlóalj törzsével együtt egy szimulációs térben tervezett harcfeladaton vesznek majd részt, amelyet a későbbiekben egy számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat keretében végre is hajtanak a Magyar Honvédség Szimulációs Központjában.

Az általános alapozó modul után a haderőnemi modulokban folytatódik az oktatás, és a zárógyakorlaton újra az összhaderőnemi feladatokra kerül majd a hangsúly.