Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen szerint az orosz csapatok talán részleges visszavonulásra készülődnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 23. 14:32

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár arról számolt be május 22-én csütörtökön, hogy az ukrán határ közelében állomásozó orosz csapatok mozgása azt jelezheti, hogy részleges visszavonulásra készülődnek.

„Tegnap késő este az ukrán határ közelében állomásozó orosz egységek korlátozott mozgását észleltük, ami azt jelezheti, hogy a csapatok egy része visszavonulásra készülődik" – közölte a jelenleg Montenegróban tartózkodó Rasmussen, miután megbeszélést folytatott Milo Djukanovic kormányfővel.

A katonai szövetség főtitkára hozzátette, hogy még túl korai lenne megmondani, pontosan mit jelent a csapatmozgás, de abbéli reményét fejezte ki, hogy a térségben összevont egységek tényleges és teljes visszavonását.

„A térségbe vezényelt orosz erők többsége jelenleg még a határ közelében állomásozik és látjuk azt is, hogy folytatják a hadgyakorlatokat" – mondta Rasmussen, hozzátéve, hogy ő lenne a legelső, aki üdvözölné, ha teljes és igazolható visszavonulást látnának.

Orosz részről az elmúlt napokban már többször bejelentették az ukrán határtérségben összevont csapatok visszavonását, de mindeddig ennek semmi valós jelét nem tapasztalta a NATO.

Rasmussen podgoricai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a szervezet ajtaja nyitva áll minden olyan európai demokrácia előtt, amely közös értékeket vall a NATO-val és amely hozzá tud járulni a közös biztonsághoz.

A NATO-főtitkár nem bocsátkozott találgatásokba azt illetőn, hogy a szervezet hogyan dönt a további bővítéséről és Montenegró felvételéről a közelgő walesi csúcstalálkozón, de elismerően nyilatkozott a balkáni országnak az euroatlanti integráció irányába tett erőfeszítéseiről.