Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordot döntött az orosz fegyvereladás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 19. 13:23

Az orosz fegyverexport idén 14 milliárd dollárt tett ki, ami új rekord – jelentette be december 17-én, hétfőn Vlagyimir Putyin államfő.

Az orosz fegyvereladás értéke évről évre emelkedik, amihez hozzájárul a polgárháború ellenére a Szíriába irányuló fegyvereladás is. Oroszország a világ második legnagyobb fegyvereladója, az első az Egyesült Államok, amely 30 milliárd dollár értékben értékesít fegyvereket külföldön. Oroszország új megrendelőket is szerzett Délkelet-Ázsiában és Afrikában.

„Beszéljünk az eredményeinkről – ezek pozitívak. A fegyverexport új rekordját érjük el, teljes volumene 14 milliárd dollár fölött volt" – fogalmazott Putyin.

Közölte, hogy Oroszország több mint 15 milliárd dollár értékű új exportszerződést kötött idén, bár részleteket nem árult el a leszállítás időpontjáról.

Oroszországot komoly nyugati bírálat érte a Szíriának eladott fegyverek miatt, amelyek értéke 2011-ben közel egymilliárd dollár volt.

Moszkva azzal védekezik, hogy a szíriai fegyvereladás nem ütközik a nemzetközi jogba, nem Bassár el-Aszad államfő kormányának hatalomban maradását célozza, hanem még a szovjet időkből származó kötelezettségeknek tesz eleget.

Oroszország korábban egyértelművé tette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózna egy Damaszkusz elleni fegyverembargót, ugyanis ez egyoldalú volna, hiszen a felkelők akadálytalanul csempésznek fegyvereket az ellenőrzésük alatt tartott területekre.

Oroszország legnagyobb megrendelői között vannak az egykori, már a szovjet időkben is fontos vásárlók, mint India, Vietnám, ás más délkelet-ázsiai államok, amelyeket aggaszt Kína katonai hatalma.

CímkékENSZjog