Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minőségi tanúsítványokat szerzett a légijármű javítóüzem

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. december 19. 14:32

A legszebb karácsonyi ajándékot helyezte a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Haditechnikai Intézet (HM FHH HTI) az MH Légijármű Javítóüzemének képzeletbeli karácsonyfája alá: az MSZ EN ISO 9001:2009, valamint az AQAP 2110:2009 minőségirányítási rendszer tanúsítványát.

1595946640

A hazai magyar szabvány szerinti, illetve a NATO normatív dokumentum követelményeinek megfelelő minőségirányítási rendszert tanúsító dokumentumokat dr. Keszthelyi Gyula, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal főigazgatója nyújtotta át Bozóki János okleveles mérnök ezredesnek, az MH Légijármű Javítóüzem parancsnokának december 19-én a hivatal budapesti központjában, a minőségirányítási rendszerekért felelős vezetők, illetve a felülvizsgálatot végző auditorok jelenlétében.

Az akkreditáció jeles eseménye kapcsán Keszthelyi Gyula elmondta, hogy minőségirányítási rendszerről szóló tanúsítványt már több honvédségi alakulat elérte, de a most átvett NATO AQAP 2110:2009 tanúsítványt elsőként a kecskeméti székhelyű Légijármű Javítóüzem szerezte meg. S természetesen olyan ajándékról van szó, amelyet folyamatos magas minőségi munkával érdemelt ki a légijárműveket és az azokhoz rendelt földi kiszolgáló eszközöket karbantartó, javító, alkatrészgyártó alakulat.

A tanúsítás nagy jelentőségű – húzta alá Keszthelyi Gyula -, hiszen ezzel hosszú távú lehetőségek széles spektruma nyílik meg az üzem számára JAS-39 Gripen vadászrepülőgépek és a C-17 Globemaster szállító repülőgépek üzemben tartása, karbantartása és javítása terén. A különböző tanúsított státuszok megléte eddig is fontos részét képezte a gazdasági társaságok beszállítói minősítésének, de ennek most már az üzem is eleget tud tenni. Így hazai bázison végezhető a hazai és a NATO kötelékében szolgáló repülőgépek, de akár más, a polgári életben használt repülőgépek technikai kiszolgálása, javítása.

1595946640

A főigazgató elmondta: az új minősítés révén az üzem bekapcsolódhat a NATO biztonsági beruházási projektjei és számos más szolgáltatás beszerzésére indítandó eljárásokba is, ugyanakkor az eddigieknél még szorosabb együttműködést alakíthat ki megrendelőivel, továbbá az alkalmazói igényeknek megfelelően fejlesztheti értékteremtő folyamatait.

A minőségirányítási rendszerek tanúsítványainak átvétele alkalmával Bozóki János szintén a magas minőség követelményének jelentőségét hangsúlyozta, kiemelvén, hogy a többi katonai szervezethez hasonlóan dolgoznak annak jegyében, amit az MH Összhaderőnemi Parancsnokság a folyamatos alkotókészségben, jobbításban, hatékonyságban és költségtakarékosságban határozott meg. Hiszen szakterületükön, a légijármű-javításban is igazodni kell a kor követelményeihez, így az új anyagok, új technológiák megfelelő alkalmazásához, szem előtt tartva azt, hogy egyetlen dolog nem változik: a repülés törvénye.

1595946640


Fotók: Tóth László