Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőröket és biztonsági őröket gyilkoltak meg Indiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 19. 9:17

Három rendőrt és két biztonsági őrt gyilkoltak meg maoista felkelők India keleti részén július 17-én, szerdán – közölték a hatóságok.

Bihar állam egyik főrendőrének tájékoztatása szerint mintegy kétszáz feltételezett lázadó támadta meg egy építkezési magánvállalkozás területét. Az akcióban a halálos áldozatokon kívül, megsebesült hét rendőr, kettő súlyosan. Az eset az állam fővárosától, Patnától 165 kilométerre délre fekvő Aurangábád közelében történt.

A lázadók Mao Ce-tung egykori kínai kommunista vezető követőinek vallják magukat, és több mint négy évtizede folytatnak harcot a nincstelenek földhöz és munkához juttatása érdekében. Az indiai belügyminisztérium szerint a felkelők az ország 28 állama közül 20-ban vannak jelen, létszámukat 10 és 20 ezer közöttire becsülik. Fegyveres harcukat 1967-ben indították az indiai központi kormány ellen. Tevékenységük fő körzete India különösen szegény középső és keleti része.

Az utóbbi években az összetűzésekben több ezer ember – rendőrök, polgári személyek és felkelők – veszítette életét.

A maoisták földet és munkahelyeket követelnek a szegény, helyi törzsi közösségek tagjainak, akiknek érdekeit a kormányzatok rendre figyelmen kívül hagyják.