Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőröket fejeztek le a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 26. 16:11

Közel 40 rendőrt fejeztek le egy milícia harcosai a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölték a helyi hatóságok március 25-én, szombaton.

A Kamuina Nsapu nevű csoport tagjai Kasai tartományban ütöttek rajta egy rendőrségi konvojon pénteken, és az elfogott egyenruhások közül mintegy negyven kivégeztek. Szemtanúk szerint a támadók nem bántották azt a hat rendőrt, akik a helyi tshiluba nyelvet beszélték.

A milícia tagjai a rajtaütés után magukkal vitték a rendőrök lőfegyvereit és járműveit – közölte Kasai tartomány parlamentjének szóvivője.

A Kongói Demokratikus Köztársaságnak már öt tartományában zajlik felkelés, ami komoly fenyegetést jelent Joseph Kabila elnök számára. Kabila elnöki mandátuma lejárt decemberben, de az elnök nem volt hajlandó távozni az ország éléről, s emiatt több kongói fegyveres csoport is mozgósításba kezdett, megszaporodtak az erőszakcselekmények, s december óta több százra tehető konfliktus halottainak száma.

A Kamuina Nsapu nevű csoport a jelek szerint más fegyveresektől függetlenül, világos vezetői struktúra nélkül működik. A közelmúltban több erőszakos incidens is arra utalt, hogy etnikai ellentétek állhatnak a háttérben.