Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanás egy rendőrségi ellenőrzőpontnál Damaszkusz közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 28. 8:32

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant november 27-én, kedden egy rendőrségi ellenőrzőpont közelében Damaszkusztól délre. A katonai rendőrség dzsdeidet-artúzi ellenőrzőpontjánál hajnalban történt robbanásban legalább két katona halt meg – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A robbanást heves tűzpárbaj követte. A hadsereg folytatta az erősítés felvonultatását a Kfar-Szúsza és Daraja negyedek közötti mező irányában. A hadsereg ki akarja űzni a térségből a lázadókat, akik a Damaszkuszt övező gyümölcsösökben sáncolták el magukat, amióta a harcok a nyáron a főváros déli negyedeire is kiterjedtek.

Harcok folytak ugyanabban a térségben a lázadók kezén lévő Muadamíja-as-Samban és Darajában is.

A hadsereg légitámadásokat intézett a Damaszkuszból Aleppóba vezető út mentén fekvő Maarret-en-Numán ellen is, s a város déli bejáratánál harcok folytak az OSDH szerint.

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet közlése szerint számos országban tiltott kazettás bombákat dobtak le egy damaszkuszi elővárosra vasárnap. A HRW úgy értesült, hogy a bombák RBK-250/275 típusú, szovjet gyártmányú kazettás bombák voltak. Szemtanúk beszámolója, illetve videofelvételek tanúsága szerint tizenegy gyermek meghalt, és sokan megsebesültek.

Egy szíriai emberjogi szervezet szerint több mint 40 ezer halálos áldozata van a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen 2011 márciusában kitört, majd fegyveres konfliktusba forduló népfelkelésnek.