Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merényletben meghalt két ENSZ-katona Maliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 16. 17:02

Robbantásos merényletben meghalt az ENSZ-erők két katonája december 14-én, szombaton az északnyugat-afrikai Maliban.

Az eset Kidal városában történt, a fővárostól, Bamakótól 1600 kilométernyire északkeletre. Egy robbanószerrel megrakott autót röpítettek a levegőbe egy banknál. Egyes hírek szerint öngyilkos merénylet történt.

A detonációban életét vesztette a Maliban működő békefenntartó ENSZ-erők (MINUSMA) két szenegáli katonája, hatan megsebesültek. A robbanás ereje romba döntötte a bank épületét, és kigyulladt az ENSZ egyik páncélozott autója.

2012 márciusában katonai puccsot hajtottak végre Maliban. A civil kormány eltávolítása után az ország lényegében kettészakadt: északi részét radikális iszlamista csoportok vonták az ellenőrzésük alá. Az iszlamistákat csak francia katonai beavatkozással sikerült visszaszorítani 2013 elején.

Észak-Maliban július 1. óta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) felhatalmazásával nemzetközi békefenntartó erő állomásozik a helyzet stabilizálása érdekében.

Az alkotmányos rend helyreállításának részeként nyáron elnökválasztást, november végén pedig parlamenti választást tartottak az országban. Vasárnap tartják a parlamenti választások döntő, második fordulóját.