Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merényletek a dzsihadisták utolsó állomásának közelében

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. február 25. 20:11

Robbantásos merényleteket követtek el február 21-én az Iszlám Állam dzsihadista szervezet utolsó szíriai zárványának közelében, legalább 34 ember meghalt – közölte a szíriai eseményeket kiterjedt aktivistahálózat révén figyelemmel követő Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet és a dzsihadisták ellen harcoló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet.

Az egyik merényletet egy olajipari munkásokat szállító kisbusz ellen hajtották végre távvezérlésű pokolgéppel asz-Szahíl település mellett, amely az Eufrátesz folyó keleti oldalán fekszik Deir-ez-Zór tartományban, nem messze az Iszlám Állam utolsó szíriai területeitől, Baghúz várostól és környékétől. Legalább 20 ember életét vesztette, köztük 14 olajipari munkás és az SDF 6 harcosa. A kisbusz az al-Omár olajmezőről szállította haza a munkásokat. Az olajmezőt az SDF 2017-ben foglalta el az Iszlám Államtól. Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció közlése szerint mielőtt 2015-ben légicsapásaikkal megbénították az al-omári kitermelést, az olajmező havi 1,5-4,5 millió euró bevételt termelt a terrorszervezetnek.

A másik, legalább 14 életet kioltó merényletet két, gépkocsikba rejtett pokolgéppel hajtották végre asz-Szahíl piacterén. Adnan Afrín, az SDF szóvivője közölte: a merénylők megálltak autóikkal a piacon, majd felrobbantották magukat. Hozzátette: dzsihadista sejtek próbálják hátráltatni a kurd-arab ernyőszervezet előretörését Baghúznál. Az SDF a dzsihadista zárvány elfoglalásán fáradozik.

Musztafa Bali, az SDF egy másik szóvivője korábban bejelentette, hogy nemsokára az utolsó civil lakos is elhagyja az Iszlám Állam zárványát. Szerdán mintegy kétezer embert menekítettek ki a harcok dúlta területekről. Hozzátette, az evakuáció végével, amelyre reményei szerint csütörtökön sor kerül, a kurd vezetésű milíciák újra tűz alá veszik a települést. Bali azonban a nap folyamán később közölte: egyetlen civil sem hagyta el a területet, az evakuáció nem történt meg. Beszámolók szerint nagyjából 50 teherautót küldtek be Baghúzba, hogy elszállítsák az ott rekedt civileket, de senki sem jött ki.

A nagy-britanniai székhelyű OSDH szerint mintegy 260, zömében külföldi dzsihadista maradt Baghúzban, akik nem hajlandóak megadni magukat. Az emigráns csoport csütörtökön közzétett értesülése szerint nagyrészük alagutakban rejtőzködik. Az SDF parancsnoksága ragaszkodik ahhoz, hogy a civilek elhagyják a területet, mielőtt folytatnák a szárazföldi offenzívát. Hírügynökségi jelentések szerint ettől függetlenül az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció repülői folytatták a dzsihadisták utolsó baghúzi állásainak bombázását a város al-Basztín nevű negyedében.

A kurd-arab fegyveres szervezet mindeközben az Iszlám Állam több mint 150 harcosát és azok családtagjait átadta az iraki hatóságoknak. Egy iraki biztonsági tisztviselő szerint ez csak az Iraknak átszolgáltatott terroristák első csoportja volt.