Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbantásos merényletek Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 9. 22:22

Pokolgépes robbantások sorozatában legkevesebb 28 ember meghalt, 66 megsebesült december 8-án, vasárnap az iraki fővárosban, Bagdadban és környékén – közölte a helyi sajtó és biztonsági források.

A főváros Baíja nevű nyugati elővárosában például autóba rejtett pokolgép robbant, kilencen meghaltak, 14-en megsebesültek.

A rendőrség tájékoztatása szerint Bagdad központjában, egy bevásárló utcában ugyancsak autóban helyeztek el robbanószerkezetet. Itt négy ember meghalt, 11 másik megsérült.

A főváros síiták lakta nyugati, Amil nevű negyedében öten meghaltak, 12-en megsebesültek egy robbanásban.

Két ember meghalt, nyolc megsebesült a főváros délnyugati részében fekvő Radvaníja negyedben, amikor üzletek sorában robbant pokolgép.

Járművéhez erősített időzített pokolgép robbanásában vesztette életét egy szolgálaton kívüli katona a Bagdadtól délre fekvő Madain városban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó szunnita felkelők fokozták támadásaikat Irak-szerte azóta, hogy az országból 2011 végén kivonták az amerikai katonákat, illetve elmélyült a polgárháborús válság a szomszédos Szíriában. Az idei a legvéresebb év Irakban 2007 óta, amikor az ország a polgárháború szélén állt. A csaknem mindennapos erőszaknak 948 halottja volt novemberben, decemberben pedig már 109-en haltak meg erőszakos cselekményekben.