Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Románia növeli védelmi kiadásait

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2015. október 29. 10:20

A román kormány a közeljövőben másfélszeresére kívánja növelni védelmi kiadásait, mondta Mircea Dusa, védelmi miniszter. A 2017-et követő tíz év során a tervek szerint Románia a GDP két százalékát fogja védelmi célokra költeni. Napjainkban ez az érték 1,33 százalék körül mozog éves szinten.

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/romania-noveli-vedelmi-kiadasait/
„Egy alegység már NATO erőként tevékenykedik, és hamarosan megnyílik a »Dél-Kelet« többnemzetiségű hadosztálytörzs. Ez a két szövetséges vezetési-irányítási struktúra is jelzi a NATO állandó jelenlétét Romániában, amelyek kulcsszerepet fognak játszani a nemzeti erők és a NATO között" – hangsúlyozta a védelmi miniszter. Dusa kiemelte, hogy különös jelentőséget kap az Egyesült Államokkal megvalósuló stratégiai partnerség, a rakétavédelmi rendszer kiépítésével Deveseluban, valamint az ország déli részén lévő „Mihail Kogalniceanu" légibázison található tranzitközpont fejlesztése.

2013-ban Deveselu elhagyott repülőterén kezdődött meg egy katonai bázis kialakítása, amely az Egyesült Államok európai rakétavédelmi rendszeréhez fog csatlakozni. A bázis kiépítésének befejezését, ahol SM-3 Block 1B típusú elfogórakétákat és radarokat telepítenek, 2015-re tervezték. A rakétaindító állásokat és berendezéseket mintegy 200 főnyi katonákból és civil szakemberekből álló kontingens szolgálja ki.