Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Romániában tárgyalt a CIA egyik vezetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 13. 8:24

Traian Basescu román államfő hivatalában fogadta május 12-én, hétfőn Avril D. Hainest, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóhelyettesét: a találkozón a térség helyzetéről és a két fél biztonsági szolgálatainak kiváló együttműködéséről volt szó – közölte a román elnöki hivatal.

Jövő héten Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke érkezik Bukarestbe, hogy az ukrán válság fejleményeiről tárgyaljon Traian Basescu államfővel és Victor Ponta miniszterelnökkel – tudta meg hétfőn a Mediafax hírügynökség.

„Már korábban is felmerült egy magas szintű találkozó lehetősége Románia és az Egyesült Államok között, de az ukrán válság felgyorsította ennek megszervezését" – nyilatkozta egy meg nem nevezett bukaresti tisztségviselő a Mediafaxnak.

Bident jövő hét végén várják Bukarestbe.

Traian Basescu államfő hétfőn megerősítette, hogy az amerikai alelnök a közeljövőben Romániába érkezik, de biztonsági okokra hivatkozva Basescu nem kívánta a látogatás időpontját elárulni.

A Hotnews.ro hírportál úgy tudja: Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter is Romániába látogat, június első harmadában.

A portál szerint a magas rangú amerikai tisztségviselők látogatásai az ukrán válsággal állnak összefüggésben, és az Egyesült Államok szolidaritását hivatottak bizonyítani európai szövetségeseikkel szemben az Oroszország irányából érkező „fokozódó fenyegetés" közepette.