Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a turistaút mellett és a híd lábánál

Szöveg: Szűcs László |  2014. május 13. 7:13

A 19. héten, azaz május 5−11. között 79 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 976 bejelentést kaptak.

Május 5-én a főváros II. kerületéből érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Szépvölgyi út közelében, az erdőben, a kijelölt turistaúttól nem messze feltehetően világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy egy 81 milliméteres aknavetőgránát került elő, amit a közelben kijelölt robbantási területen semmisítettek meg.

Ugyanezen a napon Budapest V. kerületében is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Bíró Lajos utcában két darab, 42 mintájú kézigránátot találtak. A robbanószerkezeteket a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Május 9-én Debrecenbe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Laktanya utcai egyetemi kampusznál − földmunkák közben − egy 75 milliméteres repeszgránátot találtak, aminek sérült volt a gyújtószerkezete. A második világháborús robbanószerkezetet a Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Május 11-én Győrbe vonultak ki a honvédség tűzszerészei, mivel a Petőfi híd lábánál egy 76 milliméteres srapnelgránátot találtak. A robbanószerkezetet a Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről a várpalotai gyakorlótéren található gyűjtőbe.

Címkéktűzszerész