Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rontják az amerikai csapatok harckészültségét Japánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 30. 16:23

Rontják a Japánban állomásozó amerikai csapatok harckészültségét és egy esetleges régióbeli konfliktusra való reagálóképességét az ott szolgáló amerikai katonákat érintő incidensek, amelyek megszaporodtak az utóbbi időben – nyilatkozott Salvatore Angelella főparancsnok, a szigetországi amerikai erők vezetője.

„(Az incidensek) hatással vannak készültségünkre. Nehéz számszerűsíteni, de minden személynek megvan a küldetése" – mondta a július óta most először interjút adó katona a The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap jelentése szerint.

Az elmúlt hetekben számos amerikai katonát vettek őrizetbe a japán hatóságok különböző bűntények gyanújával. Ezek közül a legsúlyosabb vád, hogy a haditengerészet két tagja állítólag októberben megerőszakolt egy japán nőt Okinava szigetén.

Habár az eset miatt az amerikai hadsereg éjszakai kijárási tilalmat rendelt el katonái számára, az incidensek folytatódtak. Csak a múlt héten három amerikai katonát tartóztattak le közszeméremsértés, ittas vezetés, illetve birtokháborítás gyanújával.

Angelella főparancsnok elmondta továbbá, hogy az Okinavára – nagy lakossági ellenkezés mellett – telepített V-22 Osprey repülőgépek december elejére kerülhetnek bevethető állapotba.

A sokasodó incidensek és a lakosság által balesetveszélyesnek tartott repülők telepítése miatt a közelmúltban feszültté vált az amerikai hadsereg és az okinavaiak amúgy sem felhőtlen viszonya. Japán legdélibb prefektúrája a szigetországban állomásozó mintegy 50 ezer amerikai katona felének ad otthon, ezzel a Pentagon egyik legfőbb kelet-ázsiai bázisa.

A főparancsnok azt is hangsúlyozta, hogy Kína az Egyesült Államok ázsiai jelenlétének haszonélvezője, az amerikai erők növelése a régióban pedig nem Kína feltartóztatására irányul. „A Csendes-óceán békéjének és biztonságának érdekében vagyunk itt, ebből pedig Kína is profitál. Ez nem csak katonai (kérdés), hanem gazdasági is" – mondta a The Wall Street Journalnak.