Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletek iraki síita városokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 30. 15:02

Pokolgépes merényleteket követtek el november 29-én, csütörtökön két, főleg síiták lakta dél-iraki városban, a robbantásokban legkevesebb 33-an meghaltak, és több mint százan megsebesültek – közölte a rendőrség. Kisebb merényletek voltak másutt is az országban.

Az áldozatok zöme, 27 ember abban a két robbanásban halt meg, amely a Bagdadtól száz kilométerrel délre fekvő Hillában történt egy étterem közelében. A sebesültek száma itt akár 90 is lehet. A lázadók először egy út mentén robbantottak, majd miután mentők érkeztek a helyszínre, működésbe hoztak egy autóba rejtett pokolgépet is.

Szintén gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy buszpályaudvar mellett a még délebbre fekvő Kerbelában, legalább hat ember halálát okozva, és további húszat megsebesítve.

Öngyilkos merénylő nekivezette robbanószerrel megrakott gépkocsiját egy rendőrségi ellenőrzőpontnak a Bagdadtól 65 kilométerrel nyugatra lévő Fallúdzsában. A robbanásban három rendőr meghalt, 11 megsebesült.

Az észak-iraki Moszulban is felrobbantottak egy autót, amikor elhaladt mellette egy rendőrjárőr. Két ember meghalt, három megsebesült.

Rendőrjárőrt vettek célba egy út mentén elhelyezett szerkezettel a fővárostól 70 kilométerrel északkeletre lévő Balad-Rúz városban is. Egy rendőr meghalt, hat megsebesült.

Most van az ásúra, a síiták egyik legszentebb vallási ünnepe, s ilyenkor a főleg szunnitákból álló és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő iraki lázadócsoportok gyakrabban követnek el merényleteket síiták ellen. A hét eleje óta ez már a második merényletsorozat. Kedden három pokolgép felrobbanása 12 ember halálát okozta, és ötvenen megsebesültek bagdadi síita emlékhelyeknél.