Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Salvadorban félszáz embert gyilkoltak le egy nap alatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 30. 12:19

Újabb csúcsot ért el az erőszakos halálesetek száma Salvadorban, a rendőrség augusztus 28-i, pénteki közlése szerint az elmúlt hét egyik napján 51 ember halt meg fegyveres erőszak által a kicsiny közép-amerikai országban.

A nemzeti polgári rendőrség felidézte, hogy utoljára augusztus 22-én történt hasonlóan nagy számú, 45 gyilkossági eset, de a csütörtöki mérleg még ezen is túltett.

Az erőszak fellángolását az okozta a 6,3 milliós lakosságú ország hatóságai szerint, hogy a kormány kemény fellépése miatt tűzharc robbant ki rendőrök és bűnözők között, illetve bandaháborúk zajlanak bizonyos területek ellenőrzéséért.

A salvadori rendőrség (helyi idő szerint) pénteken arról is beszámolt, hogy megtalálták egy meggyilkolt rendőr holttestét. Ő volt a 45. rendőr az idén, akivel bűnbandák tagjai végeztek.

Rajta kívül 16 katona és hat börtönőr halt meg csütörtökön a bűnözőkkel vívott összecsapásokban.

Az országban az idén eddig több mint háromezer gyilkosság történt. Az igazságügyi orvosszakértői intézet múlt szombati adatai szerint augusztus első három hetében naponta 25 embert gyilkoltak meg az országban.

A kormány adatai szerint tavaly 3942 ember vált gyilkosságok áldozatává Salvadorban, ami több mint harmadával meghaladja a 2013-as év 2500-as mérlegét.

Július végén a különböző bűnbandák fenyegetései és erőszakos cselekedetei miatt országos sztrájkot hirdettek a tömegközlekedési dolgozók. A járművezetők több mint száz útvonalon megtagadták a munkát, mert félnek a bűnbandáktól, amelyek az idén már 50 közlekedési dolgozót meggyilkoltak.