Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Skócia függetlensége nagy csapás lenne a NATO-ra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 9. 19:48

„Szörnyű csapás” lenne a NATO-ra nézve Skócia függetlenné válása – vélekedett április 8-án, kedden a katonai szövetség egyik korábbi főtitkára, a skót nemzetiségű George Robertson.

Nagy-Britannia felbomlása a stabilitás és szolidaritás egyik fő pillérétől fosztaná meg a Nyugatot egy olyan időszakban, amikor „a szilárdság és a higgadtság egyre inkább létfontosságúak lesznek" – mondta Robertson helyi idő szerint hétfőn a washingtoni Brookings Intézetben.

Skóciában szeptember 18-án népszavazást tartanak a Nagy-Britanniából való kiválásról.

A 307 éve az Egyesült Királyság részét képező Skócia függetlenedése szerte Európában következményekkel járna, mert lökést adhat más elszakadási törekvéseknek, például a spanyolországi Katalóniában és Baszkföldön, valamint Belgiumban – hangoztatta Robertson.

Nagy-Britannia felbomlását „ellenségei üdvözölnék a leginkább" – mondta az egykori politikus, aki 1999 és 2004 között állt a NATO élén. Előzőleg, 1997 és 1999 között Tony Blair kormányában volt védelmi miniszter.

Robertson úgy vélekedett, függetlenedése esetén Skócia aligha maradhatna a NATO tagja, ha a Skót Nemzeti Párt ragaszkodik ahhoz a követeléséhez, hogy eltávolítsák nyugat-skóciai támaszpontjáról a brit atomtengeralattjáró-flottát. „Egy dolog, ha valaki egyoldalúan dönt a saját lefegyverezéséről, de a szomszédunk lefegyverzéséről való egyoldalú döntés játék a tűzzel" – fogalmazott.

Nicola Sturgeon, Skócia függetlenségpárti miniszterelnök-helyettese kedden „sértőnek és támadónak" minősítette Robertson szavait.