Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Veszélyes misszióból tértek haza katonáink és rendőreink

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. április 9. 20:36

A folyamatosan romló biztonsági körülmények mellett is kiválóan helyt tudtak állni a Többnemzeti  Erők és Megfigyelők (Multinational Force and Observers − MFO) 36. váltásában szolgáló magyar katonák és rendőrök. A Sínai-félszigetről hazatért állomány visszafogadó ünnepségét április 9-én, szerdán tartották Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Teve utcai épületében.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke a visszafogadó ünnepségen elmondott köszöntőjében arról beszélt, hogy a sínai misszióban rendőrök és katonák „vállt vállvetve" biztosítják a táborok rendjét és fegyelmét. „Két kultúra találkozik egymással, amikor a katonák és a rendőrök közös misszióba mennek. Számunkra az elmúlt 15 év tapasztalata az, hogy hamar összecsiszolódnak az emberek és megtalálják a közös hangot, hiszen az alapok azonosak" – fogalmazott.

1595970044
Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság székházában köszöntötték a misszióból hazatért katonákat és rendőröket

A dandártábornok szerint a békefenntartók feladata az, hogy megőrizzék a status quót, vagy kicsit jobbá tegyék a helyzetet annál, amilyen korábban volt. „Erre tették fel a hivatásukat a katonák, illetve a rendőrök ebben a misszióban, és jól szerepeltek, mert nagyon pozitív visszajelzést kaptak a tevékenységükről mind parancsnoki, mind szakmai vonalon" – fűzte hozzá. A dandártábornok beszéde végén megköszönte a küldetésben szolgálók mellett a családtagok támogatását is.

Dr. Pozsgai Zsolt rendőr dandártábornok, az ORFK Humánigazgatási Szolgálat szolgálatvezetője az ünnepségen azt mondta: a katonákból és rendőrökből álló kontingens becsülettel végezte a dolgát a „világ egy forrongó pontján", és emlékeztette az állományt, hogy az itthoniakért dolgoztak.

1595970044
Egy évet szolgáltak a Sínai-félszigeten

„Tudni kell, hogy a biztonság messze túlmutat egy-egy ország területén, a világ forrongó pontjai befolyásolhatják a biztonságos országok életét, jövőjét" – hangsúlyozta. Mindemellett pedig Magyarország megítélése szempontjából is nagyon fontos, hogy miként képviselik hazánkat a katonák és a rendőrök egy ilyen küldetésben.

Hozzátette: a hivatalos visszajelzések is azt támasztják alá, hogy a kontingens tagjai kitűnően teljesítették szolgálatukat, és ez annak is köszönhető, hogy felkészülten érkeztek a Sínai-félszigetre.

„Köszönöm önöknek, hogy méltóképpen képviselték hazánkon túl azokat a honvédségi, illetve rendőrségi szervezeti egységeket is, amelyek önöket delegálták" – mondta Pozsgai Zsolt.

1595970045
Böröndi Gábor dandártábornok elismerést adott át a kontingens parancsnokának

Nagy Attila alezredes, a kontingens parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a 42 főnyi kontingens tavaly márciusban érkezett a félszigetre. Már akkor is rossz volt a biztonsági helyzet, ami az elmúlt egy évben tovább romlott. A fenyegetettség miatt mindkét ENSZ-táborban, az északiban és a déliben is szigorították a biztonsági intézkedéseket, ami nagyban nehezítette a szolgálatot. Az MFO-misszió tagjai egyébként főként a táborokon belül dolgoztak és rendészeti feladatokkal voltak megbízva. Ezek között szerepelt egyebek mellett a bűnmegelőzés, a járőrözés, a sebességmérés és a rendezvénybiztosítás is.

„Amellett, hogy rutinfeladatokat láttunk el, soha nem unatkoztunk, hiszen mindennap volt valami, ami kihívást jelentett, és meg kellett birkóznia vele a kontingensnek" − mondta. A legnagyobb kihívásnak az MFO parancsnokának (Force Commander) váltását nevezte, amelyet ők biztosítottak; ez sok tervezéssel járt, illetve komoly felkészültséget igényelt, de sikerült helytállniuk.

Az ünnepségen emlékérmeket és emléktárgyakat vehettek át azok a katonák és rendőrök, akik kiemelkedő szolgálatot nyújtottak a misszióban.

1595970045
A misszióban részt vett rendőrök munkáját is elismerték


Fotó: Hovári Nikolett