Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saab: sikeres tesztrepülés az IRST szenzorral

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2014. április 9. 20:52

A védelmi és biztonsági profilú Saab végrehajtotta az első sikeres tesztrepülést az új IRST (Infra Red Search and Track) szenzorral, amelyet a tervek szerint a Gripen E-re is felszerelnek.

http://www.jetfly.hu/rovatok/tipusok/jas39/saab-sikeres-tesztrepules-az-irst-szenzorral_/
„Az első repülés, amelyet a Gripen E tesztgéppel végeztünk IRST alkalmazásával, rendkívül jó eredménnyel zárult. Multiplex célpontokat vizsgáltak, követtek és azonosítottak és a rendszer az elvárásoknak megfelelően kiválóan működött. Az IRST a Gripen új szenzora, amely lehetővé teszi, hogy a pilóta több irányba, nagy távolságot belásson" – mondta Hans Einerth, a Saab repülési szárnyának parancsnoka.

A tesztrepülés célja az volt, hogy ellenőrizzék az IRST funkcióit és azok integrációjának lehetőségét a Gripen E típusra. Az integrációs és a fejlesztési munkák a tervek szerint zajlanak.

1595970046

Gripen E IRST szenzorral

Az IRST egy új szenzor, amely a gép elején található. Nem ad ki jelet anélkül, hogy megmutatná a gép valós helyzetét, csendben észlel, nyomon követ és azonosít mindenfajta célpontot és alacsony radar-keresztmetszetű légi célpontok – például lopakodók – ellen rendkívül hasznos. A szenzor számtalan dolgot felismer, például egy másik gép, helikopter, vagy egyéb földön, vagy vízen elhelyezkedő tárgy hő kibocsátását.

A Gripen E teljesítménye lényegesen túlszárnyalja az előző típusokét. Erősebb a hajtóműve, nagyobb a hatótávolsága, több fegyverzettel rendelkezik, új radarja van és fejlettebb a repülőelektronikája. A Gripen ma a következő öt nemzet légvédelmének alapja: Svédország, Dél-Afrika, Cseh Köztársaság, Magyarország, Thaiföld. Emellett a nagy-britanniai Birodalmi Teszt Pilóta Iskola (Empire Test Pilot School) Gripeneket alkalmaz a jövő pilótáinak képzési programjában.

A Saab a katonai védelem és civil biztonság területén szolgálja ki a globális piacot világszínvonalú termékekkel, szolgáltatásokkal és megoldásokkal. Valamennyi kontinensen folytat műveleteket és rendelkezik alkalmazottakkal, és folyamatosan dolgozik az új technológiák kifejlesztésén, beépítésén és fejlesztésén az ügyfelek változó igényeinek kielégítése érdekében.

Címkékhaditechnika