Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokan meghaltak az iraki Fallúdzsában kirobbant összecsapásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 3. 10:40

Legalább huszonkét ember meghalt az iraki Fallúdzsában a felkelők és a kormányerők között kirobbant különböző összecsapásokban – vált ismertté június 2-án, hétfőn egészségügyi forrásokból.

Ahmed Sámi, a város központi kórházának orvosa elmondta, hogy az erőszakos cselekményeknek 36 sebesültjük is van a településen és környékén. Hozzátette, hogy tavaly decembere óta több mint 350 ember halt Fallúdzsa régiójában. Az áldozatok többsége civil volt.

Mahmúd az-Zobaíje, a helyi zoba törzs egyik vezetője azt mondta, hogy a harcok vasárnap délben kezdődtek, és több órán keresztül tartottak hat kerületben Fallúdzsa északi, központi, valamint déli részén.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet a múlt hónapban azzal vádolta meg az iraki hatóságokat, hogy a légierő a felkelők elleni harcok során hordóbombákat dobott lakott területekre.

A Bagdadtól mindössze 65 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsát még tavaly decemberben foglalták el az al-Kaidához köthető, Szíriában is aktív Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) terrorszervezet fegyveresei, több más közeli területtel együtt.

Az ILIÁ harcosai az iraki biztonsági erők és a helyi szunnita törzsi fegyveresek közötti harcok nyomán kialakult felfordulást kihasználva tudták megvetni lábukat Fallúdzsában.