Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke megőrzését tanulják

Szöveg: Galambos Sándor |  2014. június 3. 9:31

Amikor új kihívásokkal kell szembenéznünk a béke és biztonság területén, egyre nagyobb szükség van jól felkészült, professzionálisan kiképzett békefenntartókra, akik kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a világot biztonságosabbá és stabilabbá tegyük – köszöntötte a XXVII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam hallgatóit június 2-án, hétfőn, Szolnokon Apáti Zoltán ezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ parancsnoka.

Nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC) kezdődött június 2-án a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban. A kurzus résztvevőit Apáti Zoltán ezredes, a központ parancsnoka köszöntötte, aki beszédében többek közt arra is emlékeztetett, hogy magyar katonák 1988 óta vesznek részt nemzetközi békefenntartó műveletekben.

1595973052
A tanfolyam résztvevőit Apáti Zoltán ezredes köszöntötte

Az első ilyen misszió az UNIIMOG volt, amelynek feladata az Irak és Irán közötti tűzszünet felügyelete volt a háború után. Katonai megfigyelőket küldtünk a világ számos pontjára különböző béketámogató műveletekbe: Angolába, Mozambikba, Libériába, Tádzsikisztánba, Ugandába, Grúziába, Kuvaitba és a Nyugat-Szaharába. A következő minőségi változás 1995-ben volt, amikor az első magyar fegyveres kontingens részt vett az ENSZ ciprusi missziójában és a Nemzetközi Erők és Megfigyelők (MFO) kötelékében a Sínai-félszigeten, Egyiptomban. Jelenleg katonai megfigyelőket állomásoztatunk Grúziában, Nyugat-Szaharában, Cipruson és Libanonban. Fegyveres kontingenseink jelen vannak a Balkánon, Afganisztánban és Cipruson EU-, NATO- és ENSZ-parancsnokság alatt. Ez idő szerint közel 700 magyar katona szolgál békefenntartó missziókban.

Apáti ezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a korábbi békemissziókban történt részvétel tapasztalataira és a követelményekre alapozva, az első nemzetközi katonai megfigyelői tanfolyamot 1997-ben szervezték. Mostanra több mint hatvan ország hatszáz hallgatója végezte el ezt a kurzus, amelyet kétszer is hivatalosan elismert az Egyesült Nemzetek Szervezete békefenntartásért felelős osztálya (UN DPKO). Legutóbb 2011-ben újították meg további négy évre a nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam akkreditációját.
Ez a háromhetes kurzus már a huszonhetedik ilyen kiképzési rendezvény.

1595973052
A kurzus hallgatói a háromhetes felkészítés első napjaiban zömmel tantermi foglalkozásokon vesznek részt, terepre csak a második héten mennek majd

A mostani tanfolyamon tizenkét magyar, két-két algériai, egyiptomi, szlovén, szerb, német, vietnami és egy-egy azeri, tunéziai, pakisztáni, szlovák és belorusz tiszt készül fel az ENSZ katonai megfigyelői feladatokra. Oktatásukat többéves külszolgálaton szerzett katonai megfigyelői tapasztalattal rendelkező finn, német, horvát és – a tanfolyam történetében először – lengyel instruktor, valamint magyar részről egy aktív és négy önkéntes műveleti tartalékos tiszt segíti.

A tanfolyam hallgatói az első napokban zömmel elméleti foglalkozásokon vesznek majd részt: a katonai megfigyelés alapjaival ismerkednek, a békefenntartás ENSZ által kidolgozott alapelveivel, a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködés lehetőségeivel, a híradás, a kommunikáció, a tárgyalástechnika, a járőrözés és megfigyelések végrehajtásával kapcsolatos szabályokkal. A második héten aztán már a terepfoglalkozásokon lesz a hangsúly, a tanteremben tanultak gyakorlati alkalmazásán. A különböző szituációs tréningeket a szolnoki laktanyában és Egerbakta térségében hajtják végre. A kiképzés harmadik hetének végén pedig a hallgatók egy kétnapos zárógyakorlaton fognak számot adni felkészültségükről. Egy fiktív műveleti területen hajtanak majd végre megfigyelői feladatokat: járőrözést, fegyverzet-ellenőrzést, kivizsgálást, és „tárgyalnak" a szemben álló felek képviselőivel.

1595973052
A huszonhetedik tanfolyam résztvevői a kurzus végén kétnapos zárógyakorlaton bizonyítják majd a felkészültségüket

Fotók: a szerző felvételei