Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Steadfast Juncture 2012

Szöveg: Dr. Vekszler Péter orvos alezredes |  2012. október 26. 9:48

2012. november 1−8. között rendezik meg a NATO „Steadfast Juncture 2012” (SFJE 12) elnevezésű gyakorlatot, amelynek célja a NATO-erők interoperabilitásának, ezen belül a Nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokság (Allied Joint Force Command Naples, JFCNP) vezetés-irányítási képességének fejlesztése, majd értékelése.

A Steadfast Juncture 2012 hadgyakorlat egy jól előkészített, fiktív krízishelyzetre történő NATO-vezetésű katonai válaszlépés, amelyet szimulált taktikai egységeket is magába foglaló, számítógéppel támogatott  gyakorlat formájában hajtanak végre. Az ehhez szükséges infrastrukturális, technikai és adminisztratív hátteret Észtország − mint a hadműveleti parancsnokságnak (Joint Task Force Headquarters) is otthont adó fogadónemzet − biztosítja.

A gyakorlat résztvevői hét különböző bázisról hajtják végre a feladatot.

  • Amari Air Base, Észtország − Joint Task Force Headquarters; Multi National Civil-Military Cooperation (CIMIC) Group; Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) Joint Assessment Team,
  • St. Mawgan, Nagy-Britannia − Allied Rapid Reaction Corps (Land Component Command); CBRN Battalion,
  • Okehampton, Nagy-Britannia − Joint Logistics Support Group, 
  • Fairford, Nagy-Britannia − Joint Force Air Component Headquarters (Air Component Command),
  • Toulon, Franciaország – French Maritime Forces Component Command (Maritime Component Command),
  • Mons, Belgium – Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE),
  • Stavanger, Norvégia − Joint Warfare Centre (Exercise Control).

Az ebben az esztendőben végrehajtott taktikai szintű gyakorlatok (Noble Ardent 2012, Noble Ledger 2012, Noble Mariner 2012) után ez a hadműveleti szintű gyakorlat a következő lépés a NATO Reagáló Erők (NRF 2013) jövő évi minősítése és krízishelyzetekben történő bevehetősége felé.

Az NRF egy magas készenléti szintű, technikailag fejlett „többnemzeti" erő. A szárazföldi, a légierő, a haditengerészet és a különleges erők komponenseit tartalmazó szövetséges haderő szükség esetén gyorsan telepíthető a világ bármely részén.

A Nápolyban tartós külszolgálatot teljesítő magyar katonák is részt vesznek a gyakorlaton.

(Forrás: http://www.jfcnaples.nato.int/)