Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Súlyos pénzügyi gondokkal küzd az Iszlám Állam

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 8. 12:45

Az utóbbi hónapokban jelentősen csökkentek az Iszlám Állam olajkereskedelemből származó bevételei, ezért arra kényszerültek, hogy csirkét és tojást áruljanak. Az egyik elfoglalt városban még közműszámlálat is küldenek a megsarcolt lakosoknak. 

A Middle East Eye nevű közel-keleti hírportál szerint amióta az Iszlám Állam elfoglalta a líbiai Szirt kikötővárosát, a dzsihádisták több létesítmény, így baromfifarmok felett is átvették az irányítást. A portálnak nyilatkozó helyi lakosok elmondása szerint nem ritka látvány, hogy az Iszlám Állam emberei fekete ruhában, eltakart arccal csirkéket és tojásokat árulnak a város utcáin

A líbiai gazdasági nehézségeket az Iszlám Állam is megérzi, ezért a kezükön lévő tengerparti városban a baromfieladás mellett újabb adók kivetésével próbálják fenntartani magukat. Az egyik ilyen adóteher a bérleti díjak követelése a város lakóitól. A boltosoknak például amellett, hogy havi bérleti díjat kell fizetniük a saját tulajdonukat képező boltjaikért, a szemételszállítás és az utcaseprés 10 dínáros (mintegy kétezer forintos) heti díját is be kell fizetniük.

Egy helyi szerint a dzsihadisták pénzügyi nehézségei akkor váltal nyilvánvalóvá, amikor áramszámlákat kezdtek kapni tőlük. A város lakói ugyanis 2011 óta nem fizettek az áramért.

Az Iszlám Állam az utóbbi hónapokban jelentős területeket veszített Szíriában és Irakban, a harci cselekmények miatt csökkentek az iszlamisták kőolaj kinyerési, finomítási és szállítási lehetőségei, így elestek a nyersanyagból származó elsődleges bevételeik jelentős részétől. Ugyanakkor az IÁ alkalmazkodik az újonnan felmerülő nehézségekhez: Irakban dollármilliókat keres halgazdaságaival és autókereskedelemmel, megadóztatja a termőföldeket, 10 százalékos adót vet ki a baromfitartásra, és más illetékeket is kiszab importált áruk széles körére.