Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabad az amerikai tengerészgyalogos

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 28. 21:04

A kolumbiai marxista lázadók szabadon engedtek egy volt amerikai tengerészgyalogost, akit négy hónappal ezelőtt raboltak el – közölték Washingtonban.


John Kerry amerikai külügyminiszter köszönetet mondott Juan Manuel Santos kolumbiai elnöknek és Jesse Jackson amerikai tiszteletesnek, polgárjogi harcosnak, aki közvetített a katona kiszabadításáért folytatott tárgyalásokon.

Kevin Scott Sutay-t június 20-án fogták el a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet tagjai a latin-amerikai ország déli részében. A lázadók akkor azt állították: az amerikai katona jelenléte is azt bizonyítja, hogy az országban észak-amerikai mesterlövészek dolgoznak, és felkelésellenes tevékenység folyik.

Az Egyesült Államok kolumbiai nagykövete viszont azt mondta, hogy a volt katona magánemberként utazott a latin-amerikai térségbe, és semmi köze sincsen a Kolumbiában szolgálatot teljesítő amerikai katonai misszióhoz.

A lázadók a kolumbiai, a kubai és a norvég kormány, illetve a vöröskereszt képviselőinek adták át az amerikait ugyanazon a helyen, ahol négy hónappal ezelőtt elrabolták.

A FARC és a kormány átfogó békemegállapodásról is tárgyal kubai és norvég közvetítők segítségével. A gerillák már a túszejtés utáni hetekben közölték, hogy elengedik az amerikait, de eddig halogatták ígéretük teljesítését.

A FARC csaknem 50 éve alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek védelmében. A kormánnyal vívott harcban az elmúlt harminc évben becslések szerint 600 ezren haltak meg, további 3,7 millió ember elmenekült a lakóhelyéről, 15 ezren pedig eltűntek.