Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabad Omar molla egykori helyettese

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 22. 21:24

Pakisztán szabadon bocsátotta legmagasabb rangú afgán tálib foglyát, Abdul-Gani Baradart, Omar molla tálib vezér egykori helyettesét, jobbkezét – jelentette be a pakisztáni belügyminisztérium egyik szóvivője, Omar Hamid.

A 2010 elején Karacsiban – a CIA-val közös akcióban, máig tisztázatlan körülmények között – elfogott Baradar molla kiengedésével Iszlámábád szerint az a cél, hogy könnyebbé váljon az afgán megbékélési folyamat, vége szakadjon a konfliktusnak, amely közel 12 éve állítja szembe egymással a Nyugat támogatta kabuli kormányt és a tálib lázadókat.
A pakisztáni fővárosban már pénteken bejelentették Baradar másnapi szabadulását.

Az afgán kormány az elmúlt három évben többször kérte Pakisztántól a tálib vezető kiengedését.
Hamid Karzai afgán államfő szóvivője, Aimal Faizi pénteken közölte, hogy Baradar szabadulása az elnök „egyik célja volt (iszlámábádi) látogatása idején", annak reményében, hogy a molla segítheti az afgán béketárgyalásokat. Elemzők azonban kétlik, hogy a volt tálib alvezér bevonása jelentősebb változást hozna.

Pakisztán, amely maga is a helyi tálib lázadás foglya, tavaly kezdte el szabadon bocsátani börtöneiből az afgán tálib rabokat, így jelezve, hogy – egyes vádakkal ellentétben – nem akarja szabotálni az afganisztáni békefolyamatot. Abdul-Gani Baradar a 34. afgán fogoly, akit Pakisztán tavaly óta elengedett.