Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számos áldozattal járt az indiai konzulátus elleni támadás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 5. 8:22

Eddig hárman vesztették életüket az észak-afganisztáni Mazar-e Sharif városában, az ottani indiai konzulátus ellen több mint fél napja tartó támadásban – közölte január 4-én, hétfőn Balh tartomány kormányzójának szóvivője.

Munir Farhad szóvivő elmondta, hogy a diplomáciai képviselet egyik biztonsági őre, továbbá két támadó halt meg. A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy legalább egy civil megsebesült. Amar Zinha indiai nagykövet Twitter-üzenetében közölte, hogy a személyzet biztonságban van és nem esett bántódása.

Ismeretlen fegyveresek vasárnap helyi idő szerint este fél 9 (közép-európai idő szerint délután 5 óra) körül támadták meg az Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal határos Balh tartomány székhelyén, az egyik lakónegyedben található indiai konzulátust, és mivel nem sikerült a konzulátusra bejutniuk, elbarikádozták magukat egy szomszédos házban, és onnan nyitottak tüzet a diplomáciai képviseletre. A biztonsági erők megkezdték az épület megtisztítását a fegyveresektől.

A kormányzói szóvivő tájékoztatása szerint a hat támadó közül kettővel már végeztek. A többiek továbbra is harcolnak a biztonsági erők tagjai ellen. Atta Mohammed Núr tartományi kormányzó a helyszínen felügyeli a műveletet.

A támadás – amelyet egyelőre egyik csoport sem vállalt magára – két nappal azután történt, hogy pakisztáni szélsőségesek célba vettek egy indiai légibázist a pakisztáni határ közelében. A rajtaütésben hét katona életét vesztette és húszan megsebesültek. Meghalt hat támadó is.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy India érdekeltségei gyakran válnak Afganisztánban szélsőségesek célpontjává. India kabuli nagykövetsége ellen 2008-ban öngyilkos merényletet követtek el, amelyben hatvanan haltak meg.

Narendra Modi indiai kormányfő decemberben ugyanazon a napon kereste fel Kabult és Iszlámábádot, ezzel is jelezve, hogy elkötelezett a régió stabilitásának növelése és a régóta tartó ellenségeskedés megszüntetése iránt. Kabul viszont azzal vádolja Navaz Sarif pakisztáni kormányfőt, hogy támogatja a tálib szélsőségesek felkelését az afgán kormány ellen.