Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szankciókkal sújtotta az ENSZ BT a kongói lázadócsoportot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 21. 13:01

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén kirobbant konfliktussal foglalkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint november 20-án, kedd esti ülésén. A testület szankciókkal sújtotta a térségben előrenyomuló M23 lázadócsoportot, amelyet független ENSZ-szakértők szerint is Ruanda támogat.

Az ENSZ BT egyhangúlag hozott döntést arról, hogy büntetőintézkedéseket vezet be a szervezet vezetői ellen, többek között utazási tilalommal és javaik befagyasztásával sújtották őket.

A testület fölszólította a lázadókat, hogy vonuljanak vissza a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a ruandai határon fekvő Goma városából, és tegyék le a fegyvert. A BT-határozat emellett fölszólít arra, hogy ne nyújtsanak kívülről segítséget a lázadóknak, de nem nevezi meg az ezzel vádolt két országot, Ruandát és Ugandát.

Az ENSZ szakértői bizottsága pénteken teszi közzé jelentését a térségbeli helyzetről. Kiszivárgott értesülések szerint ebben megnevezik Ruandát és Ugandát, mint az M23 fő támogatóit. A két ország tagadja ezt. Az Amnesty International jogvédő szervezet júliusi jelentésében azt írta, az M23 Ruandában toborozza tagjait, és a ruandai kormány látja el fegyverekkel. A csoport számos jogsértést követett el, többek között gyerekeket sorozott be kényszerrel.

Az Egyesült Államok a pénteken megjelenő ENSZ-szakértői jelentés nyomán fölfüggesztette a Ruandának nyújtott 200 ezer dolláros katonai segélyt. Több európai ország fölfüggesztette az afrikai országnak nyújtott humanitárius segélyt ugyanebből az okból.

A többek között aranyban, rézben, kobaltban gazdag térségben időről időre kiújulnak a harcok a nyersanyag-lelőhelyek ellenőrzéséért.