Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaúd-Arábia 660 milliárd forintnyi segélyt nyújt a libanoni hadseregnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 31. 15:33

Szaúd-Arábia 660 milliárd forintnyi segélyt nyújt a libanoni hadseregnek – jelentette be december 29-én, vasárnap Michel Szulejman libanoni elnök a tévében, megjegyezve, hogy ez a legnagyobb segély, amelyet országa hadserege valaha kapott.

„A testvéri Szaúd-Arábia királysága felajánlja ezt a nagylelkű és nagyra becsült segélyt, hogy a libanoni hadsereg fokozhassa ütőerejét" – mondta Szulejman a 3 milliárd dolláros segítségről.

A hadseregnek egyre több nehézséget okoz a szíriai polgárháború, ugyanis a harcoló felek gyakran libanoni területen csapnak össze.

A libanoni hadsereg felszerelése gyenge ahhoz is, hogy képes legyen elbánni a belső militáns csoportokkal, különösen nem a síita muzulmán gerillák Hezbollah nevű politikai mozgalmával, amelyet a regionális hatalom, a síita vezetésű Irán támogat, és amely Libanonban a legütőképesebb fegyveres szervezet.

Az iszlám másik, a síitákkal ellenséges ágához, a szunnitákhoz tartozó Szaúd-Arábia feltehetően a libanoni hadsereg segítésével próbálja ellensúlyozni, és ha lehet semlegesíteni a Hezbollahot.