Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szaúd-Arábia kiszélesítette az Irakkal közös határ menti biztonsági zónát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 14:59

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet jelentette fenyegetés miatt Szaúd-Arábia kibővítette azt a biztonsági zónát, amelyet az Irakkal közös határ mentén hoztak létre.

„A biztonsági övezet szélességét 20 kilométeresre növelték" – jelentette ki Mohamed al-Fahimi, a határőrség egyik szóvivője. Azt nem tudni, hogy korábban milyen széles volt a biztonsági határsáv.

A hatóságok az SPA állami hírügynökség tájékoztatása szerint arra szólították fel a szaúdi állampolgárokat, különösképpen pedig a térségben lakókat, hogy ne közelítsék meg az iraki határt. A Szíriában és Irakban előretörő Iszlám Állam vezetője az előző héten közzétett üzenetében Szaúd-Arábia és a szaúdi síiták ellen sürgetett támadásokat.

A szunnita királyságban szeptember elején készült el az ország északi határa mentén húzódó, 900 kilométer hosszú, többrétegű kerítés. Ez az első szakasza annak a 9000 kilométer hosszú csúcstechnológiás biztonsági kerítésnek, amely a tervek szerint teljesen körül fogja venni Szaúd-Arábiát.

A határ menti térség megfigyelőtornyokkal, infravörös kamerákkal és radarokkal lesz felszerelve.

Szaúd-Arábia 2006-ban döntött a biztonsági kerítés megépítéséről, majd annak felállításáról 2009 júliusában írt alá megegyezést az EADS európai légi- és hadiipari konszernnel. Eredetileg csak az iraki határszakasz mentén tervezték megépíteni a kerítést, később azonban annak kibővítése mellett döntöttek.