Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százévesen hunyt el a diktátor befolyásos testőrparancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. augusztus 24. 15:12

Vang Tung-hszing 30 éven át volt Mao Ce-Tung személyes testőrségének vezetője, ami miatt jelentős hatalommal bírt. 100 évesen halt meg. Századik életévében, betegségben elhunyt Vang Tung-hszing, Mao Ce-tung néhai kínai kommunista vezető, államelnök egykori személyes testőrségének vezetője – adta hírül a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának általános irodája.

A közlemény Vangot kiváló párttagként jellemzi, és az idők próbáját kiállt “hűséges kommunista harcosnak, proletár forradalmárnak" írja le. Vang 1932-ben csatlakozott a KKP-hoz. Részt vett a “hosszú menetelésben" és a japán megszállók elleni harcban.

1947-től volt felelős a forradalom vezetőjének, a Kínai Népköztársaság alapítójának és kikiáltójának biztonságáért, egészen Mao haláláig, 1976-ig. Maóhoz fűződő szoros kapcsolata miatt jelentős hatalommal is rendelkezett. Úgy tartják róla, hogy a kulturális forradalom idején nemcsak Mao kitartó védelmezője volt, hanem szembe is helyezkedett a “négyek bandájával". Tény, hogy fontos szerepe volt azok – Mao halála utáni – letartóztatásában.

Teng Hsziao-ping befolyásának megerősödésével, 1980-ra Vangot megfosztották minden korábbi tisztségétől vagy lemondott róluk.

Később a négyek bandája jelentette veszély elhárításában játszott szerepe miatt és annak szimbolikus kifejezéseként, hogy “a politikai ellenfeleket nem üldözik tovább", a KKP 12. kongresszusán a központi bizottság póttagjának választották.

Szokásához, miszerint évente két alkalommal, azaz a “nagy kormányos" születésnapján és halálának napján ellátogat Mao elnök Tienanmen téri emlékcsarnokába, élete alkonyán is hű maradt. Koszorút vagy virágkosarat vitt magával.