Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy csaták a Dardanelláknál

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. augusztus 24. 16:20

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A központi hatalmak nagy sikereibe kapcsolódik a törökök hatalmas sikere, amit mai híreink jelentenek. A Dardanellák körül harcoló francia-angol seregek öt új hadosztályt vetettek harcba, hogy a török állásokat elfoglalják" – számolt be a Népszava. „A török főhadiszállás jelentése szerint az új csapatoknak a fele odaveszett a küzdelmekben. A világ-rengető viadalban, ami Északon történik, kevesebb figyelem fordul a Dardanellák körül történő harcokra, pedig nagy események történnek ottan is. Egy török forrásból érkező magán jelentés szerint a Dardanellák harcaiban az ántánt az utóbbi napokban 27.000 halottat és 50.000 sebesültet veszített. A távirat olyan jellegű, hogy megbízhatónak látszik és a szörnyű szám megméri, milyen bősz birkózás folyik odalenn, a tengerszorosért" – írta a napilap.

„Nyolcvanöt éve él, hatvanhét éve ül a trónon, negyvennyolc éve koronás magyar király: de jelentősebben még nem virradt Ferenc Józsefre születésének napja, mint az idén"
– írta a Pesti Hírlap az uralkodó születésnapján, augusztus 18-án. „Még néhány hónapja ellenséges vizek kiapadhatatlannak látszó áradata öntötte el országait s úgy látszott, hogy az életnek akármilyen nehéz iskoláját járta Ferenc József, a legsúlyosabb feladatok elé csak most állítja a Gondviselés. Galícia és Bukovina nem látszott ki az ellenséges árvíz alól, a Kárpátokon dühös elhatározással igyekeztek az oroszok a gabonatermő magyar alföldre leereszkedni, az egészen meg nem érett olasz hitszegés akkor már elárulta étvágyát az olasz nacionalisták álmainak ígéretföldjére. A királyi homlokon fájdalmas gondok felhői borongtak. S most, néhány rövid hónap után, mikor a király nyolcvanötödik születésnapja elkövetkezett, íme, az öröknek hitt özönvíz lefolyt és Ferenc József országainak felszabadult népe, ha romok között is, de bizalommal várja az új élet hajnalodását, s a felszabadultak megható hálájával tekint mindenfelől királyára" – fogalmazott az újság.

1595999149

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)