Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százezren az Iszlám Állam ellen?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 11. 18:39

Mintegy százezer külföldi, többek között a Perzsa (Arab)-öböl menti és más arab államok által küldött katonát vethetnek be amerikai irányítás alatt Irakban, hogy szembeszálljanak az Iszlám Állam (IÁ) fegyveres bandáival – közölte az IPA iraki hírügynökség egy iraki parlamenti képviselőnő Facebook-közleményére hivatkozva.

Hannan al-Fetlaui, az Irada iraki parlamenti tömörülés vezetője azt írta, hogy a tervről John McCain amerikai szenátor és Haider al-Abádi iraki kormányfő tárgyalását követően értesült, megbízható forrásokból.

A képviselőnő szerint a találkozó november 27-én volt Bagdadban, az amerikai-iraki hadműveleti törzsben, amely az Iszlám Állam elleni katonai tevékenységet koordinálja. Az iraki féllel közölték, hogy a kérdésben már megszületett az amerikai döntés, s az nem képezi vita tárgyát – számolt be Fetlaui. Információi szerint a találkozón jelen volt az iraki védelmi miniszter, a vezérkari főnök helyettese, valamint a titkosszolgálatok képviselői.

„A külföldi csapatokat, százezres létszámban – 90 ezret Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Katarból és Jordániából, továbbá tízezer amerikai katonát – Irak nyugati körzeteiben helyezik majd el" – pontosított a képviselőnő, aki szerint „az iraki miniszterelnök nyíltan értetlenségének adott hangot, de megmondták neki, hogy már minden el van döntve".

John McCain és a kíséretében lévő Lindsey Graham szenátor Bagdadban bejelentette, hogy „az Irakba vezénylendő amerikai katonák csupán logisztikai támogatást nyújtanak az arab és szunnita államokból – Egyiptomból, Szaúd-Arábiából és Törökországból – érkező katonai kontingensnek, amelyeket Irakba és Szíriába telepítenek az IÁ elleni harcra" – mutatott rá.

Az iraki képviselő szólt arról is, hogy John Kerry és Ashton Carter, amerikai külügy-, illetve védelmi miniszter bejelentette: „újabb amerikai katonákat vezényelnek különleges műveletek végrehajtására Irakba és Szíriába".

A két politikus értésre adta, hogy „a kérdést egyeztették Bagdaddal". Az iraki kormányfő hivatala üdvözölte az Iszlám Állam elleni harchoz Bagdadnak biztosított külföldi segítséget, de ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy az iraki kormánynak előbb hozzá kell járulnia a különleges feladatú külföldi erők elhelyezéséhez iraki területen.